Η Βουλγαρία απαγορεύει προσωρινά την εισαγωγή ορισμένων ουκρανικών προϊόντων

Στην εβδομαδιαία συνεδρίασή της, την Τετάρτη, η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε απόφαση που περιορίζει προσωρινά την πρόσβαση ορισμένων ουκρανικών προϊόντων στο έδαφος της Βουλγαρίας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Γιαβόρ Γκέτσεφ σε διάσκεψη Τύπου.

Η Βουλγαρία ακολούθησε έτσι το παράδειγμα τριών άλλων χωρών λόγω ανησυχιών ότι η αγορά είναι κορεσμένη με προϊόντα σιτηρών.

«Έχουμε παραγωγή πολλών δισεκατομμυρίων που πιστεύουμε ότι θα δυσκολευτούμε να πουλήσουμε και θα έχουμε απώλειες, εκτός αν λάβουμε μέτρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τις 24 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου 2023 η Βουλγαρία δεν θα επιτρέψει στο έδαφός της περισσότερα από 20 ουκρανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων: σιτάρι, αλεύρι σίτου, ηλιόσποροι, καλαμπόκι, μέλι και προϊόντα μέλισσας, γάλα και γάλα σε σκόνη, συμπύκνωμα γάλακτος, καρύδια, φουντούκια, πουλερικά, χοιρινό, κατσικίσιο και πρόβειο κρέας, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, ζαχαρόχορτο, φαγόσιτο, άμυλα, ινουλίνη, γλουτένη σίτου, σόγια, λιναρόσπορος, κρασί, ξύδι κρασιού, ελαιοκράμβη και αιθυλική αλκοόλη.

Ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Νίκολα Στογιάνοφ εξήγησε ότι μια πανευρωπαϊκή λύση θα μπορούσε να είναι η βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό που λαμβάνουμε σήμερα είναι ένα ακραίο μέτρο, αλλά αναγκαστήκαμε να το κάνουμε γιατί αρκετές χώρες έχουν λάβει μονομερώς τέτοια μέτρα τις τελευταίες ημέρες και ο κίνδυνος για τη Βουλγαρία έχει αυξηθεί σοβαρά», σημείωσε ο Στογιάνοφ.

«Αν δεν σταματήσουμε τις εισαγωγές, ότι πηγαίνει στον διάδρομο προς Πολωνία και Ουγγαρία θα καταλήξει στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Δηλαδή, εάν δεν σταματήσουμε το ισοδύναμο μέτρο με τους άλλους εταίρους αυτή τη στιγμή, αυτό θα μετατοπίσει ουσιαστικά τους διαδρόμους. Περιμένω από τις Βρυξέλλες να καταλάβουν ότι η οικονομική αποζημίωση δεν είναι το σημαντικό πράγμα σε αυτήν την περίπτωση, αλλά μια άλλη αλληλεγγύη είναι σημαντική, η οποία είναι ίδια για όλους τους αγρότες», δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Γκέτσεφ σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τρίτη.

Η απαγόρευση δεν θα ισχύει για τη διέλευση εμπορευμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι μεταφέρονται με εξειδικευμένα οχήματα και σφραγίζονται στα σύνορα, χωρίς να επιτρέπεται η εκφόρτωση και η επαναφόρτωση στο βουλγαρικό έδαφος. Η απαγόρευση δεν ισχύει επίσης για εμπορεύματα που συνοδεύονται από δήλωση ότι ο τελικός προορισμός δεν είναι η Βουλγαρία.

Η απόφαση της υπηρεσιακής Κυβέρνησης λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να διασφαλιστεί η διέλευση μέσω των διαδρόμων αλληλεγγύης βασικών τροφίμων για τους πιο άπορους σε τρίτες χώρες, ανέφερε η Κυβερνητική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy