Η Ρωσία τροποποίησε το δόγμα εξωτερικής πολιτικής: «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος – Θα εξαλείψουμε ότι απέμεινε από την κυριαρχία τους»

Βασικό στόχος της Μόσχας και η προσέγγιση Κίνας-Ινδίας για την δημιουργία του μεγάλου ευρασιατικού «μπλοκ»

Βασικό στόχος της Μόσχας και η προσέγγιση Κίνας-Ινδίας για την δημιουργία του μεγάλου ευρασιατικού «μπλοκ»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε την επικαιροποιημένη Αντίληψη Εξωτερικής Πολιτικής σύμφωνα με την οποία κύριος στόχς της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι «η εξάλειψη των υπολειμμάτων της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον κόσμο οι οποίες αποτελούν και την κύρια πηγή κινδύνου» και «η προσέγγιση Κίνας-Ινδίας».

Βασικό στόχος της Μόσχας και η προσέγγιση Κίνας-Ινδίας για την δημιουργία του μεγάλου ευρασιατικού «μπλοκ»Αυτό σημαίνει πως η Μόσχα ορίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως τον νούμερο ένα γεωπολιτικό εχθρό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα χτυπήσει όλα τις προσβάσεις που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί προκειμένου να κυριαρχούν στον πλανήτη, το βασικότερο των οποίων είναι το ίδιο το αμερικανικό δολάριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το δολάριο εγκαταλείπεται από τις συναλλαγές όχι μόνο της Ρωσίας και της Κίνας αλλά κι άλλων μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής θα είναι η προσέγγιση δύο μακροχρόνιων αντιπάλων της Κίνας και της Ινδίας. Οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε μία μόνιμη και αέναη σύγκρουση την οποία όμως η Μόσχα θέλει να την λήξει όπως ακριβώς έκανε και το Πεκίνο στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Η Ινδία αποτελεί το τελευταίο μεγάλο και σημαντικό γεωπολιτικό κομμάτι και για τη Μόσχα και για το Πεκίνο ώστε να συμπληρωθεί το «μπλοκ» της Ευρασίας, το οποίο μεθοδικά σχεδιάζουν εδώ και χρόνια Ρωσία και Κίνα ως αντίπαλο δέος των δυτικών συνασπισμών.

Στις ΗΠΑ,  έχουν πολλές αυταπάτες και ήθελαν να πιστεύουν ότι η εχθρότητα Κίνας-Ινδίας είναι «αξεπέραστο» εμπόδιο, αλλά όπως διαπιστώθηκε  και στην περίπτωση Ιράν-Σ.Αραβίας, τελικά δεν είναι.

Η τελευταία διένεξη που θέλουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι να λύσουν είναι αυτή μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

«Σήμερα υπέγραψα ένα διάταγμα που εγκρίνει την επικαιροποιημένη Αντίληψη Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Πρόεδρος Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους τόνισε ότι λόγω σοβαρών αλλαγών στην παγκόσμια αρένα, τα βασικά στρατηγικά έγγραφα έπρεπε να προσαρμοστούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικαιροποιημένη αντίληψη θα αποτελέσει τη βάση των πρακτικών δράσεων της χώρας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα αποτελέσει επίσης μια σταθερή δογματική βάση για περαιτέρω εργασία στον τομέα των διεθνών σχέσεων.

Ακολουθούν οι κύριες διατάξεις:

Η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης και δεν απομονώνεται από αυτήν, δεν έχει εχθρικές προθέσεις.

Η Μόσχα υπολογίζει στη συνειδητοποίηση από τις δυτικές χώρες της ματαιότητας της αντιπαράθεσης και στην επιστροφή στην ισότιμη αλληλεπίδραση.

Η Ρωσία θεωρεί την πορεία της Ουάσιγκτον ως την κύρια πηγή κινδύνων για την ασφάλειά της και τη διεθνή ειρήνη.

Θα δοθεί προτεραιότητα στην εξάλειψη των υπολειμμάτων της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον κόσμο.

Η Μόσχα επιδιώκει να εξασφαλίσει την ασφάλεια εξίσου για όλες τις χώρες με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συνολική εμβάθυνση των δεσμών και του συντονισμού με την Κίνα και την Ινδία.

Ο κύριος στόχος με τις γύρω χώρες είναι να μετατραπεί η περιοχή σε ζώνη ειρήνης, καλής γειτονίας και ευημερίας.

Σύμφωνα με το Ria Novosti, «η τελευταία φορά που η Ρωσία τροποποίησε την έννοια της εξωτερικής πολιτικής ήταν το 2016».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy