Η Ρωσία μπορεί να καταλάβει το Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό, λέει ο ηγέτης της Τσετσενίας Καντίροφ

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας, λέει σε συνέντευξή του που προβλήθηκε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του χρόνου και ότι θα ήταν λάθος να διαπραγματευτεί με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δυνάμεις του Καντίροφ έχουν διαδραματίσει έναν προβεβλημένο ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στο έδαφός της πριν από σχεδόν ένα χρόνο, με τον ίδιο τον Τσετσένο Πρόεδρο να έχει συνάψει, ανεπισήμως, συμμαχία με τον επικεφαλής της πολιτοφυλακής Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν και με άλλους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές, οι οποίοι στηρίζουν τον πόλεμο.

Σε συνέντευξή του που προβλήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1 ο Καντίροφ είπε ότι η Ρωσία διαθέτει τις δυνάμεις για να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο –απ’ όπου απωθήθηκαν τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου– και ότι χρειάζεται να καταλάβουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, και το βασικό της λιμάνι, την Οδησσό.

“Πιστεύω ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε κατά 100% ολοκληρώσει τον σημερινό μας στόχο”, είπε ο Καντίροφ.

Με καμία πλευρά να μην είναι έτοιμη για υποχωρήσεις έχει υπάρξει μικρή προοπτική για ειρηνευτικές συνομιλίες από τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Ωστόσο, όπως απάντησε ο Καντίροφ στη δημοσιογράφο Όλγα Σκαμπέγεβα, η οποία φιλοξενεί μια έντονα φιλοπολεμική εκπομπή διαλόγου: “Αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ζελένσκι, ναι, θεωρώ ότι θα είναι λάθος”.

Ο Καντίροφ είναι ένας Τσετσένος πρώην αυτονομιστής μαχητής, ο οποίος στο τέλος της δεκαετίας του ’90 άλλαξε στρατόπεδο και εντάχθηκε στη φιλορωσική κυβέρνηση της ταραχώδους περιοχής του Καυκάσου μαζί με την ευρύτερη οικογένειά του.

Ο πατέρας του δολοφονήθηκε από ενόπλους που διεκδικούσαν την αυτονομία της περιοχής το 2004 και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχρισε τον Καντίροφ ηγέτη της Τσετσενίας το 2007.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy