Η μάχη για το Βουγκλεντάρ κρίσιμη για την Ρωσία

Η κατάληψη της θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Η κατάληψη της θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής του ελεγχόμενου από τη Ρωσία τμήματος της περιοχής του Ντόνιετσκ της Ουκρανίας είπε ότι η κατάληψη της περιοχής Ουγκλεντάρ θα αλλάξει το παιχνίδι για τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας.

Η κατάληψη της θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο της Ουκρανίας.Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της Ρωσίας στην αποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνιετσκ, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι η κατάληψη της πόλης θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Σύντομα, το Βουγκλεντάρ «μπορεί να γίνει μια νέα, πολύ σημαντική επιτυχία για εμάς», είπε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Οι Ρώσοι milbloggers (στρατιωτικοί bloggers) έχουν, τις τελευταίες ημέρες, ισχυρίζονται ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους, διασπώντας τις ουκρανικές άμυνες στην πόλη Βουγκλεντάρ στη δυτική περιφέρεια του Ντόνιετσκ.

Ο Πουσίλιν είπε ότι η Ρωσία «περιμένει καλά νέα από το Βουγκλεντάρ», προσθέτοντας ότι η περικύκλωση και η «επακόλουθη απελευθέρωση» της πόλης «λύνει πολλά προβλήματα». «Η ανάληψη του ελέγχου αυτού του οικισμού θα παράσχει στα στρατεύματά μας πρόσβαση στις κατευθύνσεις Κρασνοαρμίσκ (Ποκρόβσκ) και Κουραχόβσκοε», είπε.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλέστηκε τον Ιγκόρ Κιμακόφσκι, σύμβουλο του Πουσιλίν, o οποίος είπε την Πέμπτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη και οχυρώθηκαν στα περίχωρά της.

Ο Κιμακόφσκι είπε ότι το κύριο καθήκον της Ρωσίας τώρα δεν είναι να εξαπολύσει μια κατά μέτωπο επίθεση στην πόλη, αλλά να την αντιμετωπίσει με έναν στρατιωτικό ελιγμό στον οποίο δυνάμεις επιτίθενται ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές ενός εχθρικού σχηματισμού.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός ρεπόρτερ Γιούρι Μπουτούσοφ είπε στο κανάλι του στο Telegram ότι η πόλη Βουγκλεντάρ είναι «βασικής σημασίας» για τη Ρωσία. «Είναι ένα στρατηγικά σημαντικό σημείο επικοινωνίας στα νότια του Ντονμπάς, ένα σύνορο για την ανάπτυξη της μελλοντικής ουκρανικής επίθεσης στον διάδρομο της Κριμαίας», έγραψε.

Η κατάληψη του θα «βελτίωνε σημαντικά τη στρατηγική θέση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς και θα επιτρέψει την εμβάθυνση της άμυνας», είπε ο Μπουτούσοφ, σημειώνοντας ότι οι πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας το 2023 θα είναι να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς ή να απωθήσει τον στρατό της Ουκρανίας μακριά από τον διάδρομο της Κριμαίας.

Και πρόσθεσε: «Για να καταλάβουν το Βουγκλεντάρ, οι Ρώσοι συγκέντρωσαν τις καλύτερες δυνάμεις τους—ταξιαρχίες πεζοναυτών και αερομεταφερόμενα στρατεύματα, αποθέματα πυρομαχικών».

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στην αξιολόγησή του για τον πόλεμο την Παρασκευή ότι η Ρωσία είναι απίθανο να έχει επιτύχει ουσιαστική πρόοδο κοντά στην πόλη.

«Τις τελευταίες έξι ημέρες, Ρώσοι διαδικτυακοί σχολιαστές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους…», σημειώνεται στην ενημέρωση. «Υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα οι ρωσικές στρατιωτικές πηγές να διαδίδουν σκόπιμα παραπληροφόρηση σε μια προσπάθεια να υπονοήσουν ότι η ρωσική επιχείρηση διατηρεί τη δυναμική».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy