Η Ιταλία φορτώνει στην Βάγκνερ το πρόβλημα του μεταναστευτικού

«Δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται με τη μεταναστευτική κρίση, δεν ασχολούμαστε μ’ αυτήν», αντέτεινε ο Πριγκόζιν και κάλεσε τον κ. Κροσέτο να ασχοληθεί με τα της χώρας του.

Βάρκα με μετανάστες

Στην ρωσική εταιρεία Βάγκνερ φορτώνει η Ιταλία τις αδυναμίες της Ε.Ε. να αναχαιτίσει το μεταναστευτικό και να κτυπήσει στη ρίζα του το κακό που προκάλεσε η ίδια η Δύση και οι ΗΠΑ με τις στρατιωτικές επεμβάσεις τους σε χώρες της Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο κατηγόρησε χθες Δευτέρα τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner πως διαδραματίζει ρόλο στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη για να τιμωρήσει, κατ’ αυτόν, κράτη μέλη της ΕΕ που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

«Η εκθετική μεγέθυνση του μεταναστευτικού φαινομένου από τις αφρικανικές ακτές οφείλεται εν μέρει, όχι σε αμελητέο βαθμό, σε σαφή στρατηγική υβριδικού πολέμου του ομίλου Wagner (…) που χρησιμοποιεί το σημαντικό βάρος του σε χώρες της Αφρικής», υποστήριξε ο κ. Κροσέτο, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς της Ιταλίας, σε ανακοίνωσή του.

«Όπως η ΕΕ, το NATO και η Δύση συνειδητοποίησαν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μέρος της παγκόσμιας σύγκρουσης που άνοιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρέπει τώρα να γίνει αντιληπτό ότι στο μέτωπο της νότιας Ευρώπης, η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη καθημερινά», συνέχισε.

Προειδοποίησε πως η «ανεξέλεγκτη και συνεχής μετανάστευση (…) έχει μετατραπεί σε μέσο για να χτυπηθούν οι πιο εκτεθειμένες χώρες, πρωτίστως η Ιταλία» για τις «γεωστρατηγικές επιλογές τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι φάνηκε να υιοθετεί με τη σειρά του τη θέση αυτή χθες Δευτέρα, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ισραήλ, επισημαίνοντας πως «πολλοί μετανάστες» φθάνουν στις ιταλικές ακτές «από ζώνες που ελέγχει ο όμιλος Wagner».

Η συμμαχία άκρας δεξιάς-δεξιάς επικράτησε στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο στην Ιταλία με γραμμή αποφασιστικά αντιμεταναστευτική. Η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας (FdI) Τζόρτζια Μελόνι είναι πλέον η πρωθυπουργός της χώρας.

Η Ιταλία, μέλος της ΕΕ και του NATO, παρέχει από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2022, υποστήριξη στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης στρατιωτικής βοήθειας.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι περίπου 6.000 τις αντίστοιχες χρονικές περιόδυς του 2022 και του 2021, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών στη Ρώμη. Οι περισσότεροι αναχωρούν από τις ακτές χωρών της βόρειας Αφρικής, επιβιβάζονται σε συχνά κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη, με κίνδυνο της ζωής τους.

Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, ο ιδρυτής της οποίας Γεβγκένι Πριγκόζιν φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ δρα επίσης σε χώρες της Αφρικής, όπως ιδίως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μαλί. Μισθοφόροι της έχουν δράσει και στη Λιβύη.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του ιταλού υπουργού Άμυνας, ο κ. Πριγκόζιν, σε μήνυμά του —διανθισμένο με ύβρεις— μέσω της πλατφόρμας Telegram, αντέτεινε ότι «δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται με τη μεταναστευτική κρίση, δεν ασχολούμαστε μ’ αυτήν», και κάλεσε τον κ. Κροσέτο να ασχοληθεί με τα της χώρας του.

Η ιταλική κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση μετά το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στην Καλαβρία τον περασμένο μήνα, όταν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 άνθρωποι, ιδίως αφού καταγγέλθηκε πως η αντίδραση των ιταλικών αρχών στην τραγωδία ήταν υπερβολικά αργή.

Την Κυριακή, έπειτα από νέο ναυάγιο πλεούμενου που αναχώρησε από τη Λιβύη, η μη κυβερνητική οργάνωση Alarm Phone κατήγγειλε πως η ιταλική ακτοφυλακή δεν κινητοποιήθηκε έγκαιρα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις να διασωθούν άνθρωποι που κινδύνευαν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy