Η χώρα που οι μητέρες εμβολιάζουν κρυφά τα παιδιά τους

Απέναντι στο θρησκευτικό δόγμα που απαγορεύει τα σύγχρονα φάρμακα

Απέναντι στο θρησκευτικό δόγμα που απαγορεύει τα σύγχρονα φάρμακα

Υπάρχουν ακόμα χώρες που παλεύουν με το φάντασμα της ιλαρά. Και αν στον δυτικό κόσμο κάτι τέτοιο ακούγεται περίεργο στη Ζιμπάμπουε, είναι ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης μετά τα θανατηφόρα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα.

Εκεί οι μητέρες πρέπει να καταστρώσουν ολόκληρο σχέδιο για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, γιατί για θρησκευτικούς λόγους απαγορεύεται οι πιστοί να προσφεύγουν σε σύγχρονα φάρμακα.

Έτσι σε μια κλινική στη πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, τη Χαράρε, οι μητέρες κρυφά από τους άντρες και τους ηλικιωμένους της οικογένειας, συνεννοούνται με τους γιατρούς και τις νοσοκόμες και κάνουν εμβόλια κατά της ιλαράς στα παιδιά τους, σε πολύ πρωινές ώρες που δεν λειτουργεί κανονικά η κλινική.

Με το πρόσχημα των γεωργικών εργασιών ή τη συγκομιδή πόσιμου νερού, παίρνουν τα παιδιά τους και από μία κρυφή πόρτα μπαίνουν στη κλινική και κάνουν το σωτήριο εμβόλιο.

Οι γιατροί προσπάθησαν να ενημερώσουν τις γυναίκες αφού έβλεπαν ότι οι άνδρες στη χώρα ήταν δύσπιστοί ή κάθετα αντίθετοι λόγω των παραδόσεων που έχουν.

Η προσπάθεια απέδωσε όταν το μητρικό φίλτρο υπερίσχυσε των προκαταλήψεων.

Στη χώρα χάθηκαν περισσότερα από 700 βρέφη λόγω ιλαράς και φανταζόμαστε πόσο μεγαλύτερο θα ήταν αυτό το νούμερο αν οι μητέρες δεν ρίσκαραν για να τα εμβολιάσουν κρυφά.

Πηγή: edaily.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy