Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στον Ισημερινό από τον εντοπισμό του πρώτου πιθανού κρούσματος

Ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Αφρική είναι το πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στον Ισημερινό - Βρίσκεται σε απομόνωση και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του

Ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Αφρική είναι το πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στον Ισημερινό - Βρίσκεται σε απομόνωση και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του

Το πρώτο «ύποπτο» κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, το οποίο αφορά άνδρα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Αφρική, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού.

Ο ασθενής «παρουσίασε συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο, όπως πυρετό και δερματικές βλάβες», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στην οποία υπογραμμίζεται ότι ο συγκεκριμένος άνδρας βρίσκεται σε απομόνωση και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του.

Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι ελήφθησαν δείγματα από τον ασθενή για να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά εάν πρόκειται για την ευλογιά των πιθήκων.

Οι υγειονομικές αρχές του Ισημερινού παρήγγειλαν περίπου 1.000 τεστ ανίχνευσης της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία αναμένεται να φθάσουν στη χώρα της Νοτίου Αμερικής την ερχόμενη εβδομάδα.

Συνέστησαν στους πολίτες, σε περίπτωση που εμφανίσουν «ύποπτα συμπτώματα», να απευθύνονται στο πλησιέστερο κέντρο υγείας φορώντας προστατευτική μάσκα, να απομονώνονται και να αποφεύγουν δημόσιους χώρους, οικογενειακές συναθροίσεις, σχολείο και εργασία.

Νωρίτερα χθες, Παρασκευή, οι αρχές της Αργεντινής επιβεβαίωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Λατινική Αμερική, ενώ ερευνούν ακόμη ένα «ύποπτο», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια αλλά συνήθως πιο ήπια από την ευλογιά, η οποία εξαλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, και περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγία, ρίγη, κόπωση, πρησμένους αδένες και δερματικά εξανθήματα.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy