Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη-Δεν έχει δουλειά να εμπλέκεται με Αίγυπτο

«Αλλά φυσικά η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη»

«Αλλά φυσικά η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη»

Αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η εξομάλυνση με την Αίγυπτο εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε νέους στο Ικόνιο, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι στο Κατάρ πέρα από τη χειραψία είχε και συνάντηση 30-45 λεπτών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Σίσι.

«Αλλά φυσικά η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη. Μιλάει συνεχώς εδώ κι εκεί για εμάς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούν διάφορες εκστρατείες (εναντίον μας). Πρώτα ο Αλλάχ, θα ανοίξει μια νέα εποχή, μετά τις εκλογές (στην Τουρκία). Φυσικά, στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Σίσι εδώ, του είπα επίσης ότι οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό είναι διαφορετικές από τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου σε επίπεδο ηγετών.

Οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό έχουν άλλη ιστορία. Βέβαια τα τελευταία 9 χρόνια είχαμε πρόβλημα. Φυσικά, εκείνο το βράδυ εμείς κάναμε αυτό το βήμα, ειδικά μετά από παρέμβαση του Εμίρη του Κατάρ, και πραγματοποιήσαμε μία περιεκτική συνάντηση με τον κ. Σίσι για μισή ώρα-45 λεπτά, αφού ξεπεράσαμε αυτό το ζήτημα (της επαφής). Είπαμε ότι τώρα οι υπουργοί μας, σε χαμηλότερο επίπεδο, θα πρέπει να ξεκινήσουν ταξίδια και μετά να επεκτείνουμε και να αναπτύξουμε αυτές τις συνομιλίες. Το μόνο μας μέλημα -του είπαμε- είναι να επιλύσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση ανάμεσα σε εσάς και την Τουρκία, γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Φυσικά, μιλήσαμε για διάφορα πράγματα. Εξ’ όσων πληροφορήθηκα και έμαθα αργότερα, ήταν πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνάντηση και εμείς το ίδιο. Τώρα η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους υπουργούς μας και μετά θα βρεθούμε μαζί στη Μεσόγειο, γιατί οι σχέσεις μεταξύ του αιγυπτιακού λαού και του τουρκικού λαού είναι πολύ διαφορετικές».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου είναι πολύ πιο βαθιές και ότι η Ελλάδα, που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί για το συμφέρον της τις κακές σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής, δεν έχει καμία δουλειά να εμπλέκεται σε αυτή την περιοχή και με την Αίγυπτο.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή τη δυναμική σε άλλους. Δεν έχει δουλειά η Ελλάδα να εμπλέκεται εδώ πέρα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξουν καλές εξελίξεις. Όπως γνωρίζετε εν τω μεταξύ, υπήρξαν κάποιοι που ήθελαν να μετατρέψουν τη δική μας δυσαρέσκεια με τις χώρες του Κόλπου κατά το δοκούν. Φυσικά όταν αυτό αποκαταστάθηκε, τα παιχνίδια τους χάλασαν. Ανάμεσά τους και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εδώ, οι σχέσεις μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Ελπίζω να γίνουν ακόμη καλύτερες. Φυσικά, ταράζουμε ορισμένους κύκλους. Το επόμενο διάστημα, όπως έχει μπει σε έναν καλό δρόμο το θέμα με την Αίγυπτο, έτσι μπορεί να μπει στον ίδιο δρόμο και με τη Συρία. Δεν υπάρχουν μνησικακίες στην πολιτική», είπε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy