Έρευνα Χάρβαρντ: Πόσο βοηθά η χρήση κάνναβης τις γυναίκες με εμμηνόπαυση

Έρευνα δείχνει ότι σχεδόν το 80% των γυναικών στη μέση ηλικία χρησιμοποιούν κάνναβη για να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα

Έρευνα δείχνει ότι σχεδόν το 80% των γυναικών στη μέση ηλικία χρησιμοποιούν κάνναβη για να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα

Οι εξάψεις και οι αλλαγές στον ύπνο ή τη διάθεση είναι γνωστά, ενοχλητικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Τώρα, μια έρευνα δείχνει ότι σχεδόν το 80% των γυναικών στη μέση ηλικία χρησιμοποιούν κάνναβη για να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα, όπως προβλήματα διάθεσης και προβλήματα ύπνου.

Όλο και περισσότεροι πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα για ιατρική ή ψυχαγωγική χρήση τα τελευταία χρόνια. Αυτό το κύμα αποδοχής συνοδεύεται από σκεπτικισμό σε ορισμένες πλευρές σχετικά με τις εγκεκριμένες από την FDA επιλογές θεραπείας εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένης της ορμονοθεραπείας. Αλλά η έλλειψη μακροπρόθεσμων ερευνητικών δεδομένων σχετικά με τη χρήση κάνναβης οδήγησε μια ειδικό του Χάρβαρντ να αμφισβητήσει πόσο ασφαλής μπορεί να είναι, ακόμη και αν αναγνωρίζει την πιθανή αποτελεσματικότητά της για ορισμένα δεινά της εμμηνόπαυσης.

«Όλο και περισσότεροι ασθενείς μου λένε κάθε χρόνο ότι έχουν δοκιμάσει κάνναβη ή CBD (κανναβιδιόλη, ένα ενεργό συστατικό της κάνναβης), ιδιαίτερα για ύπνο ή άγχος», λέει η Δρ Heather Hirsch, επικεφαλής της κλινικής εμμηνόπαυσης και μέσης ηλικίας στο Χάρβαρντ. συνδεδεμένο Brigham and Women’s Hospital. “Αυτό που προστίθεται στην ελκυστικότητά της είναι ότι η κάνναβη είναι πλέον νόμιμη σε τόσα πολλά μέρη και λειτουργεί οξεία για μερικές ώρες. Δεν χρειάζεστε συνταγή γιατρού. Κοινωνικά, μπορεί να είναι πιο εύκολο να δικαιολογήσετε από τη χρήση ενός φαρμάκου. Αλλά γιατί υπάρχει μια κίνηση προς το να πεις εντάξει σε κάτι που έχει άγνωστα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, περισσότερο από κάτι που έχει μελετηθεί και αποδειχθεί ασφαλές;». διερωτάται.

Αναφορές έρευνας σχετικά με το ποιος χρησιμοποιεί κάνναβη, γιατί και πώς

Η νέα έρευνα του Χάρβαρντ , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Menopause , εξέτασε τα πρότυπα χρήσης κάνναβης σε 131 γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση – το συχνά μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τη λήξη της περιόδου – μαζί με 127 γυναίκες που είχαν περάσει από την εμμηνόπαυση. Οι συμμετέχοντες προσλήφθηκαν μέσω διαδικτυακών αναρτήσεων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μιας διαδικτυακής πλατφόρμας προσλήψεων. Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες στην έρευνα ήταν λευκοί και οι περισσότεροι ήταν μεσαίας τάξης, σύμφωνα με τις αναφορές εισοδήματος.

Η συντριπτική πλειοψηφία (86%) ήταν σημερινοί χρήστες κάνναβης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν ως προς το αν έκαναν χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους, ψυχαγωγικούς σκοπούς ή και για τα δύο. Σχεδόν το 79% το ενέκρινε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Από αυτούς, το 67% είπε ότι η κάνναβη βοηθά στη διαταραχή του ύπνου, ενώ το 46% ανέφερε ότι βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και του άγχους.

Οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανέφεραν χειρότερα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα από τις μετεμμηνοπαυσιακές συνομήλικές τους, καθώς και μεγαλύτερη χρήση κάνναβης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους. Περισσότερο από το 84% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι κάπνιζε κάνναβη, ενώ το 78% κατανάλωνε φαγώσιμα μαριχουάνας και σχεδόν το 53% χρησιμοποιούσε έλαια ατμίσματος.

Ένας εμφανής περιορισμός της ανάλυσης είναι η αυτοεπιλεγμένη ομάδα συμμετεχόντων, η οποία δεν διέθετε ποικιλομορφία και ενδέχεται να παραμορφώσει τα αποτελέσματα. Αλλά η Δρ. Hirsch δεν εξεπλάγη από το υψηλό ποσοστό που ανέφερε τακτική χρήση κάνναβης. «Δεν θα εκπλαγώ αν αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν τον ευρύτερο πληθυσμό», είπε.

Πώς μπορεί η κάνναβη να βοηθήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Είναι λογικό ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας ανέφεραν ότι η κάνναβη βελτιώνει το άγχος, τη διάθεση και τον ύπνο, λέει η Δρ Hirsch. Το ναρκωτικό πιθανότατα βοηθά όλα αυτά τα συμπτώματα «μειώνοντας τον προμετωπιαίο φλοιό, το μέρος λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου μας».

Για πολλές γυναίκες, το άγχος αυξάνεται κατά την εμμηνόπαυση, σημειώνει. Οι συνήθεις στρεσογόνοι παράγοντες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως οι ηλικιωμένοι γονείς ή μια φωλιά που αδειάζει, προσθέτουν στις επιδράσεις των ορμονών. «Είναι αυτό το συναίσθημα του «δεν μπορώ να απενεργοποιήσω τον εγκέφαλό μου». Είναι πραγματικά ανησυχητικό γιατί πέφτουν στο κρεβάτι και δεν μπορούν να αποκοιμηθούν, επομένως είναι πιο κουρασμένες, κυκλοθυμικές και εκνευρισμένες την επόμενη μέρα», εξηγεί. Η μείωση του θαμπώματος του προμετωπιαίου φλοιού επιτρέπει στους ανθρώπους να ηρεμήσουν.

Οι εξάψεις, που συχνά αναφέρονται ως το πιο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, δεν βελτιώθηκαν τόσο πολύ από τη χρήση κάνναβης, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην έρευνα. Αυτό είναι επίσης λογικό, λέει η Δρ. Hirsch, επειδή ο υποθάλαμος – η περιοχή του εγκεφάλου που θεωρείται ο θερμοστάτης του σώματος – δεν πιστεύεται ότι επηρεάζεται σημαντικά από το φάρμακο.

Δεν υπάρχει ακόμη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Δεδομένης της έλλειψης κλινικών δοκιμών που δοκιμάζουν αντικειμενικά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της κάνναβης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, χρειάζεται σαφώς περισσότερη έρευνα.

«Αν οι άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από την κάνναβη, είναι υπέροχο. Είναι όμως ασφαλές; Νομίζουμε ότι ναι, αλλά δεν ξέρουμε», λέει. «Δεν υπάρχουν μελέτες για μεσήλικες γυναίκες που χρησιμοποιούν κάνναβη για 10 χρόνια, για όσο διαρκούν συχνά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη μνήμη; Στη λειτουργία των πνευμόνων; Δεν ξέρουμε».

Πηγή Harvard Medical Blog

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy