Έρχεται πρόταση Κομισιόν για μείωση ζήτησης ενέργειας σε ώρες αιχμής

Πρόταση για «χέρι» σε υπερκέρδη εταιρειών

Πρόταση για «χέρι» σε υπερκέρδη εταιρειών

Η επιβολή «εισφοράς αλληλεγγύης» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων καθώς και στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας συγκαταλέγονται στα βασικά μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει τη θέσπιση μιας προσωρινής «εισφοράς αλληλεγγύης» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που επωφελούνται από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, με στόχο να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που λυγίζουν υπό το βάρος του κόστους ενέργειας.

Λεπτομέρειες της πρότασης αναμένεται να αποκαλυφθούν από τις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα.

Οι εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά με βάση τα “φορολογητέα πλεονάσματα που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022”, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters, το οποίο όμως μπορεί αλλάξει πριν δημοσιευθεί η τελική του μορφή.

Πρόταση για μείωση ζήτησης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής

Παράλληλα, το Bloomberg μεταδίδει πως η Κομισιόν προτείνει επίσης τη θέσπιση δύο στόχων για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας: ο ένας αφορά τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και ο δεύτερος την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.

Πάντως, αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη. Δεδομένης της έκτακτης ενεργειακής ανάγκης στην οποία έχει τεθεί η Ε.Ε. απαιτείται η έγκριση από την πλειοψηφία των κρατών-μελών και όχι ομόφωνη απόφαση, όπως αναφέρει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο. Η πρόταση ωστόσο, δίχασε τους υπουργούς Ενέργειας του μπλοκ στη σύνοδο της προηγούμενης Παρασκευής, καθώς ήγειρε φόβους ότι ως «αντίποινα» η Μόσχα θα κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου που στέλνει στην ήπειρο.

Πηγή: BLOOMBERG

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy