Επίθεση στο Καπιτώλιο: Πιθανή η παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη

Δεν αποκλείεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ να παραπεμφθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και να προσαχθεί σε ποινική δίκη με πολλές κατηγορίες για την εισβολής της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

Ντόναλντ Τραμπ

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία διενεργεί έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο από οπαδούς του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως τον δικό του ρόλο, θα μπορούσε να παραπέμψει τον μεγιστάνα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να προσαχθεί σε ποινική δίκη με πολλές κατηγορίες, δήλωσε χθες Κυριακή η αντιπρόεδρός της, η Ρεπουμπλικάνα Λιζ Τσέινι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «This Week» του ABC, η κυρία Τσέινι επισήμανε ακόμη πως το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν χρειάζεται να περιμένει να υποβληθεί επίσημη εισήγηση από την επιτροπή για να κινηθεί εναντίον του κ. Τραμπ, θα μπορούσε να τον παραπέμψει σε δίκη ταχύτερα.

Ερωτηθείσα αν θεωρεί πως οι ακροάσεις της επιτροπής απέδειξαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να προσαχθεί ενώπιον της αμερικανικής ποινικής δικαιοσύνης, η κυρία Τσέινι περιορίστηκε να πει «σε τελευταία ανάλυση, αυτό θα το αποφασίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Η Λιζ Τσέινι, η μία από τα δύο στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στην ειδική εξεταστική επιτροπή υπό προεδρία των Δημοκρατικών, διαβεβαίωσε πως «θα λάβουμε απόφαση ως επιτροπή» για το εάν και κατά πόσον θα υποβληθεί εισήγηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του μεγιστάνα των ακινήτων.

Επέμεινε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης «δεν είναι υποχρεωμένο να περιμένει την επιτροπή» για να αποφασίσει και ότι «μπορεί να γίνουν παραπάνω από μία».

Ουδέποτε στην ιστορία των ΗΠΑ έχει προσαχθεί σε ποινική δίκη εν ενεργεία ή πρώην πρόεδρος. Ερωτηθείσα τι θα σήμαινε για τη χώρα η κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης του Τζο Μπάιντεν να προσαγάγει σε δίκη πρώην πρόεδρο, η κυρία Τσέινι απάντησε «με ανησυχεί περισσότερο το τι θα σήμαινε εάν δεν λογοδοτούσαν άνθρωποι για αυτό που έγινε εδώ».

Η Λιζ Τσέινι, η κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι (2001-2009), επέκρινε τη συμπεριφορά του κ. Τραμπ προτού γίνει η επίθεση, κατά τη διάρκειά της και μετά. Χιλιάδες οπαδοί του πρώην προέδρου εισέβαλαν βίαια την 6η Ιανουαρίου 2021 στην έδρα του Κογκρέσου στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να εμποδίσουν την τυπική επικύρωση της νίκης του κ. Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 από τα μέλη του.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy