Εγκαταλείπει και η Αργεντινή το δολάριο στις συναλλαγές της με την Κίνα!

Ένα ακόμα πλήγμα θα υποστεί το δολάριο και η αμερικανική οικονομική ηγεμονία καθώς μετά την Βραζιλία και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής, η Αργεντινή θα πληρώνει για τις εισαγωγές που κάνει από την Κίνα σε γουάν αντί δολαρίων.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα.

«Κατόπιν συμφωνίας με διάφορες επιχειρήσεις, τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, αναδιαρθρώσαμε το μέσο πληρωμών 1,04 δισεκ. δολαρίων αυτόν τον μήνα για τις εισαγωγές από την Κίνα», είπε ο υπουργός Οικονομίας Μάσα έχοντας στο πλάι του τον πρεσβευτή της Κίνας στο Μπουένος Άιρες, τον Ζου Σιαολί.

Ο κ. Μάσα πρόσθεσε πως θα είναι εφικτό να «προγραμματίσουμε όγκο εισαγωγών αποτιμημένων σε γουάν αξίας (ίσης με) ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τον επόμενο μήνα, κάτι που θα αντικαταστήσει τη χρήση δολαρίων».

Η εγκατάλειψη του δολαρίου στις συναλλαγές με την Κίνα θα «βελτιώσει τις προοπτικές του καθαρού (συναλλαγματικού) αποθέματος της Αργεντινής» και «θα επιτρέψει να διατηρηθούν το επίπεδο της δραστηριότητας, ο όγκος των εισαγωγών, ο ρυθμός των συναλλαγών» ανάμεσα στις δύο χώρες και «τα επίπεδα οικονομικής λειτουργίας που έχει ανάγκη η Αργεντινή», όπως αποκάλυψε.

Από την δική του πλευρά, ο κ. Ζου τόνισε τη σημασία αυτής της απόφασης προκειμένου να «προστατευθούν και να αναπτυχθούν οι παγκόσμιες αγορές και να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για να διευθετούν τις συναλλαγές».

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφεται την ώρα που το πέσο της Αργεντινής υφίσταται εδώ και μέρες νέα θεαματική πτώση έναντι του δολαρίου, καθώς στην παράλληλη, ανεπίσημη αγορά η ισοτιμία πλησιάζει τα 500 πέσος για ένα δολάριο, ενώ η επίσημη ισοτιμία βρίσκεται στο επίπεδο 227:1.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι έκλεισε συμφωνία με την Κίνα πως οι εμπορικές συναλλαγές των δυο κρατών θα γίνονται στα νομίσματά τους, το χεάλ και το γουάν.

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα στα μέσα του Απριλίου: «Γιατί να είναι υποχρεωμένες όλες οι χώρες να κάνουν τις συναλλαγές τους σε δολάρια;».

Η πτώση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Μετά την απόφαση της Αργεντινής από 47% των συνολικών αποθεμάτων θα πέσει στο 42% έναντι του 33% του ευρώ, του 6% της βρετανικής λίρας, του 5% του ιαπωνικού γεν και μόλις ενός 2% του γουάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του διεθνούς συστήματος διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών μηνυμάτων SWIFT.

Για να γίνει κατανοητή η πτώση του δολαρίου σημειώνεται ότι το 2001 αποτελούσε το 71% των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για την παγκόσμια γεωπολιτική «σκακιέρα» καθώς έρχεται αμέσως μετά τις συμφωνίες Σαουδικής Αραβίας και Κίνας για εισαγωγές σαουδαραβικού πετρελαίου και πληρωμές σε κινέζικο γουάν και την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας – Ιράν με τη διαμεσολάβηση του Πεκίνου.

Να σημειωθεί ότι η  αναγνώριση της κυβέρνησης της Συρίας του Μπασάρ Άσαντ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έπεται και από την Σαουδική Αραβία, προκάλεσαν τον εκνευρισμό της Ουάσιγκτον καθότι οι ΗΠΑ μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δέχονται  πολλά  πλήγματα.

Από την άλλη είναι και οι εξελίξεις στην Ινδία.

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να συνδεθεί ως κράτος-«εταίρος στον διάλογο» με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), επικεφαλής του οποίου είναι το Πεκίνο και η Μόσχα, μετέδωσε πρι λίγες μέρες  το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση ενέκρινε την απόφαση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην οποία προέδρευσε ο βασιλιάς Σαλμάν, μετέδωσε το SPA. Προβλέπει ότι το Ριάντ θα αποκτήσει «καθεστώς εταίρου στον διάλογο στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης», κατά την ίδια πηγή.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να συνδεθεί με τον ΟΣΣ καταγράφεται μετά την ανακοίνωση της ιστορικής συμφωνίας αναθέρμανσης των σχέσεών της με το Ιράν, που επιτελυχθηκε υπό την αιγίδα της Κίνας. Η συμφωνία έχει σκοπό την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, που διακόπηκαν πριν από επτά χρόνια.

Ο ρόλος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην επαναπροσέγγιση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy