Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Ξανά «όχι» από την Ουγγαρία – Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας

Νέο «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είπε η Ουγγαρία

Νέο «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είπε η Ουγγαρία

Νέο «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είπε η Ουγγαρία, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Πέτερ Σιγιάρτο να δηλώνει σήμερα πως τα σχέδια της ένωσης θα κατέστρεφαν την ουγγρική οικονομία και πως η πρότασή της δεν θα πρόσφερε λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούνταν.

Ο Σιγιάρτο δηλώνει σε βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook πως, μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια λύση, έτσι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο θα ήταν αν αυτό εφαρμοζόταν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μια μόλις ημέρα μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, ο οποίος δήλωσε χθες πως το θέμα του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ενδέχεται να «κλείσει» μέσα στην εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έκτο πακέτο κυρώσεων φαίνεται ότι απομακρύνεται τουλάχιστον κατά μια εβδομάδα.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα το θέμα του ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαίου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU». Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της Προέδρου της Επιτροπής με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δεν αφορούσε χρονοδιαγράμματα, αλλά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και τα διυλιστήρια. Μετά τη συνάντηση, η Ουγγαρία επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το πακέτο κυρώσεων μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της. Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ουγγαρία και άλλες χώρες έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι βρίσκονται σε μια ειδική κατάσταση που απαιτεί «ειδικές λύσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των περιφερειακών χωρών. που ανήγγειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, από το 6ο πακέτο κυρώσεων αφαιρέθηκε η πρόταση για απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία. Αυτό συνέβη διότι έγινε κατανοητό ότι τρίτες δυνάμεις δεν επρόκειτο να λύσουν το εμπάργκο αυτό.

Πηγή: CNN.GR

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy