Δραματική ματαίωση μεταφοράς αιτούντων άσυλο από Βρετανία στη Ρουάντα

Την τελευταία στιγμή αποτράπηκε τη νύχτα της Τρίτης η πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης

Την τελευταία στιγμή αποτράπηκε τη νύχτα της Τρίτης η πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης

Την τελευταία στιγμή αποτράπηκε τη νύχτα της Τρίτης η πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης μεταφοράς αιτούντων άσυλο από τη Βρετανία στη Ρουάντα, με δραματική παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αμφιλεγόμενη νέα πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης ήρθε αντιμέτωπη τις τελευταίες ημέρες με μια σειρά νομικών προσφυγών εκ μέρους των περίπου 130 προσφύγων που επρόκειτο να βρίσκονται στην πρώτη πτήση. Αποτέλεσμα ήταν μέχρι χθες το βράδυ να έχουν απομείνει μόνο έξι αιτούντες άσυλο που η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβιβάσει στην πτήση. Μεταξύ αυτών ένας Κούρδος του Ιράκ, ένας Ιρανός, ένας Βιετναμέζος και ένας Αλβανός

Τελικά, ακόμα και αυτοί, μισή ώρα πριν από την αναχώρηση, ενημερώθηκαν ότι παραμένουν για την ώρα επί βρετανικού εδάφους μετά από τη νυχτερινή εντολή του ΕΔΑΔ.

Η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε «απογοητευμένη» αλλά και βέβαιη ότι το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα μεταφοράς των ανθρώπων αυτών στην αφρικανική χώρα θα πραγματοποιηθεί.

Νωρίτερα, το Εφετείο του Λονδίνου είχε κρίνει ότι η πτήση μπορούσε να πραγματοποιηθεί με βάση τις διαβεβαιώσεις νομιμότητας που είχε υποβάλει η κυβέρνηση.

Η δραματική παρέμβαση των Ευρωπαίων «δικαστών με τις πιτζάμες», όπως σκωπτικά χαρακτηρίζονται από μερίδα του φιλοσυντηρητικού Τύπου και Συντηρητικών Βουλευτών, έχει προκαλέσει την οργή των υποστηρικτών του Brexit.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άφησε μάλιστα να εννοηθεί, πριν από την παρέμβαση του ΕΔΑΔ, ότι θα μπορούσε να επιδιώξει αλλαγή του νόμου ώστε να αποποιηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επί της οποίας βασίζεται η δικαιοδοσία του ΕΔΑΔ.

Η ματαιωθείσα πτήση θα ήταν η πρώτη στο πλαίσιο ενός πενταετούς πιλοτικού προγράμματος που προβλέπει τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τη Βρετανία στη Ρουάντα εφόσον κρίνεται ότι έχουν εισέλθει επί βρετανικού εδάφους παρανόμως. Αφορά κατά κύριο λόγο νεαρούς άνδρες που ταξιδεύουν μόνοι.

Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να αιτούνται άσυλο στη Ρουάντα. Εκεί θα έχουν διαμονή και υποστήριξη όσο οι αρμόδιες αρχές της χώρας εξετάζουν την αίτησή τους. Αν η αίτηση είναι επιτυχής θα μπορούν να μένουν στη Ρουάντα με πενταετή πρόσβαση στο σύστημα εκπαίδευσης και πρόνοιας.

Αν η αίτηση απορριφθεί, θα τους προσφερθεί η ευκαιρία να κάνουν αίτηση προσωρινής παραμονής μέσω άλλων μεταναστευτικών οδών, αλλά θα είναι πιθανή και η απέλασή τους από την αφρικανική χώρα.

Το πρόγραμμα έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση, από δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά και από την Εκκλησία της Αγγλίας, οι επικεφαλής της οποίας το χαρακτήρισαν «ανήθικο» και «ντροπιαστικό για τη Βρετανία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy