Δορυφορικές εικόνες δείχνουν στρατιωτικές ενισχύσεις σε Αιθιοπία και Ερυθραία

Εικόνες από δορυφόρο δείχνουν την κινητοποίηση αυτό τον μήνα στρατιωτικών δυνάμεων σε πόλεις και από τις δύο πλευρές των βόρειων συνόρων της Αιθιοπίας με την Ερυθραία

Εικόνες από δορυφόρο δείχνουν την κινητοποίηση αυτό τον μήνα στρατιωτικών δυνάμεων σε πόλεις και από τις δύο πλευρές των βόρειων συνόρων της Αιθιοπίας με την Ερυθραία

Εικόνες από δορυφόρο δείχνουν την κινητοποίηση αυτό τον μήνα στρατιωτικών δυνάμεων σε πόλεις και από τις δύο πλευρές των βόρειων συνόρων της Αιθιοπίας με την Ερυθραία, ανέφερε σήμερα μια ιδιωτική εταιρία των ΗΠΑ.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή το περιεχόμενο των εικόνων που φέρεται να δείχνουν στρατιωτική δραστηριότητα μετά την κατάρρευση στις 24 Αυγούστου μιας πεντάμηνης κατάπαυσης του πυρός στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας.

Οι δυνάμεις του Τιγκράι πολέμησαν τον ομοσπονδιακό στρατό της Αιθιοπίας και τους συμμάχους του, περιλαμβανομένων στρατευμάτων από την Ερυθραία και μαχητών από γειτονικές περιοχές της Αιθιοπίας, τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.

Εικόνες που ελήφθησαν στις 26 Σεπτεμβρίου δείχνουν στρατιωτικές δυνάμεις, οχήματα και θέσεις πυροβολικού στην πόλη Σιράρο, κοντά στα βόρεια σύνορα του Τιγκράι με την Ερυθραία, σύμφωνα με τη Maxar Technologies, που συγκεντρώνει και δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες της περιοχής.

Οι εικόνες από την Ερυθραία ελήφθησαν στις 19 Σεπτεμβρίου και δείχνουν την ανάπτυξη βαρέων όπλων στην πόλη Σέρχα, κοντά στα σύνορα του Τιγκράι, ανέφερε η Maxar.

Οι περισσότερες τηλεπικοινωνίες στο Τιγκράι έχουν διακοπεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι δυνάμεις του Τιγκράι δήλωσαν στις 13 Σεπτεμβρίου πως στρατεύματα της Ερυθραίας, που πολεμούν μαζί με τους Αιθίοπες στρατιώτες, πήραν κάποια στιγμή τον έλεγχο του Σιράρο μετά την επανάληψη των συγκρούσεων αλλά φαίνεται πως από τότε έχουν οπισθοχωρήσει.

Κατηγόρησαν επίσης την Ερυθραία ότι βομβαρδίζει πόλεις της Τιγκράι από το έδαφός της τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αρχές της Αιθιοπίας και της Τικγράι δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τις τελευταίες συγκρούσεις.

Στρατεύματα της Ερυθραίας υποστήριξαν τον αιθιοπικό στρατό στις αρχικές φάσεις του πολέμου. Η κυβέρνηση της Ερυθραίας δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στις μάχες αφότου κατέρρευσε η κατάπαυση του πυρός, αλλά είπε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως ορισμένοι έφεδροι κλήθηκαν για στρατιωτική υπηρεσία.

Ο εκπρόσωπος της αιθιοπικής κυβέρνησης, Λεγκέσε Τούλου, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος συνταγματάρχης Γκέτνετ Αντάνε και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπιλένε Σεγιούμ δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τις σημερινές εικόνες.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Ερυθραίας Γεμάνε Γκεμπρεμέσκελ και ο Γκετάτσιου Ρέντα, εκπρόσωπος του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που ηγείται της περιφερειακής κυβέρνησης του Τιγκράι, δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Reuters

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy