Αργεντινή: Λύθηκε το μυστήριο με την «άγνωστη» πνευμονία – Στους 6 οι νεκροί

H μυστηριώδης πνευμονία προκαλείται τελικά από το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλας

H μυστηριώδης πνευμονία προκαλείται τελικά από το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλας

Συνολικά έξι νεκροί μέσα σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν στην κλινική της Τουκουμάν στη βορειοδυτική Αργεντινή από τη «μυστηριώδη» πνευμονία, η οποία βρέθηκε τελικά ότι προκαλείται από το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλας.

Άλλοι δύο ασθενείς έχασαν τη ζώη τους την Κυριακή, σύμφωνα με το επαρχιακό υπουργείο Υγείας. Το έκτο θύμα ήταν άνδρας 81 ετών που παρουσίαζε συννοσηρότητες και νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση.

Νωρίτερα, το υπουργείο είχε ανακοινώσει τον θάνατο ακόμη ενός ασθενούς, του πέμπτου κατά σειρά, άνδρα 64 ετών, επίσης με συννοσηρότητες. Προχθές Σάββατο, είχε ανακοινώσει τον θάνατο του τέταρτου ασθενούς, 48χρονου που είχε και αυτός υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά, 11 πρόσωπα έχουν παρουσιάσει συμπτώματα και πέντε εξακολουθούν να δέχονται θεραπεία, οι δύο σε νοσοκομεία. Όλα τα κρούσματα συνδέονται με ιδιωτική κλινική στη Σαν Μιγκέλ δε Τουκουμάν, την επαρχιακή πρωτεύουσα. Καταγράφηκαν από τη 18η Αυγούστου.

Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού της ιδιωτικής κλινικής, ενώ μια ασθενής ήταν 70χρονη η οποία είχε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις εκεί.

Βρέθηκε τι προκαλούσε την πνευμονία

Ο παράγοντας που αποτελούσε την αιτία των αμφίπλευρων πνευμονιών «είναι η Λεγεωνέλα», δήλωσε το Σάββατο η υπουργός Υγείας της Αργεντινής, η Κάρλα Βιτσότι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τουκουμάν, συμπληρώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια εντοπισμού του ακριβούς στελέχους της.

Οι αρχικές εξετάσεις επέτρεψαν να αποκλειστούν η COVID, η γρίπη, η γρίπη Α και Β, ο ιός Hanta (σ.σ.: μεταδίδεται από τρωκτικά) και δεκάδες άλλα μικρόβια ως η αιτία της εμφάνισης αμφίπλευρης πνευμονίας.

Στάλθηκαν δείγματα για να αναλυθούν εσπευσμένα από το εθνικό εργαστήριο αναφοράς, το ινστιτούτο Μαλμπράν του Μπουένος Άιρες. Η υπουργός Υγείας της Αργεντινής παρουσίασε τα αρχικά αποτελέσματα των αναλύσεων.

Η Λεγεωνέλα είναι σοβαρή πνευμονική λοίμωξη με βακτηριδιακή προέλευση. Η μόλυνση μπορεί να επέλθει διά της αναπνευστικής οδού, με την εισπνοή του βακτηριδίου, «μέσω του νερού ή του κλιματισμού του αέρα», θύμισε η κυρία Βιτσότι.

Πρόσθεσε πως «λαμβάνονται μέτρα στην κλινική για να εξακριβωθεί αν (το βακτηρίδιο) βρίσκεται στο νερό και στη δεξαμενή περισυλλογής» ώστε να μπορεί να «αξιοποιηθεί ξανά η κλινική χωρίς κανέναν κίνδυνο».

Ο πρόεδρος της ιατρικής σχολής της επαρχίας Τουκουμάν, ο Έκτορ Σάλε, υπογράμμισε σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα πως η παθολογία που παρατηρήθηκε ήταν «επιθετική», όμως δεν πρόκειται a priori για ασθένεια μεταδιδόμενη από άνθρωπο σε άνθρωπο, με δεδομένο ότι «οι στενές επαφές των ασθενών αυτών δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy