Απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: Στο πλευρό των γυναικών εταιρείες κολοσσοί

Από της Τράπεζα της Αμερικής, την Goldman Sachs, την Citigroup και την JPMorgan Chase μεγάλες αμερικανικές εταιρείες στέκονται στο πλευρό των γυναικών που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση

Διαδήλωση κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων

Αμερικανικές εταιρείες-κολοσσοί αναδιαμορφώνουν την πολιτική τους προκειμένου να παρέχουν στήριξη και οικονομική ενίσχυση στις εργαζόμενες γυναίκες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση και αδυνατούν λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας στις πολιτείες που διαμένουν.

Η ανατροπή της απόφασης-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση “Roe v Wade” που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων ενώ έχει “στείλει” εκατομμύρια πολίτες στους δρόμους.

Την στιγμή που χιλιάδες γυναίκες αναμένεται να χρειαστεί να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε μια ασφαλή διαδικασία άμβλωσης, αρκετοί εργοδότες αναδιαμορφώνουν την ασφάλεια υγείας των εργαζομένων τους. Το εν λόγω μέτρο, σε ορισμένες περιπτώσεις, έρχεται και ως αποτέλεσμα της ανάγκης των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις πιέσεις των επενδυτών, των πελατών αλλά και των ίδιων εργαζομένων, προκειμένου οι εταιρικές αξίες να ανταποκριθούν στο πνεύμα της εποχής, κόντρα στις προβλέψεις του αμερικανικού Συντάγματος.

Αρκετές τράπεζες αλλά και τεχνολογικοί κολοσσοί ανακοίνωσαν πως από δω και στο εξής αναμένεται να καλύπτουν τα ταξιδιωτικά έξοδα των Αμερικανίδων εργαζομένων που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση, στο πλαίσιο των παροχών της ασφάλειας υγείας τους. Μετά την ανακοίνωση της αναχρονιστικής απόφασης την Παρασκευή (24/06), μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Αμερικής, η Goldman Sachs, η Citigroup και η JPMorgan Chase, ανακοίνωσαν πως θα στηρίξουν τις εργαζόμενές τους.

“Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε προνόμια στο πλαίσιο της υποστήριξης της επιλογής των συναδέλφων μας για οικογένεια, με οποιονδήποτε τρόπο μας επιτρέπει ο νόμος” ανέφερε η υπεύθυνη του τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού της Citigroup, Sara Wechter.

Από την πλευρά της η Microsoft είχε ήδη προχωρήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας υγείας, από την πρώτη στιγμή που διέρρευσε το προσχέδιο της απόφασης για τις αμβλώσεις. Η Apple τόνισε πως το υπάρχον πακέτο επιτρέπει στις εργαζόμενες να ταξιδέψουν εκτός πολιτείας για λόγους υγείας ενώ η Meta υπογράμμισε πως θα καλύπτει ταξιδιωτικά έξοδα στο σημείο που “επιτρέπει ο νόμος”. Ακόμα εταιρείες όπως η Disney, η Condé Nast, η Warner Bros Discovery και το Netflix ανακοίνωσαν επίσης πως αν χρειαστεί θα παρέχουν αποζημιώσεις στις εργαζόμενες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Την ίδια στιγμή, εταιρείες όπως η McDonald’s, η PepsiCo, η Coca-Cola, η General Motors και η Walmart παραμένουν σιωπηλές ενώ η τύχη εκατομμυρίων γυναικών που απασχολούνται σε μικρότερου βεληνεκούς επιχειρήσεις, παραμένει στον “αέρα”.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Guttmacher επισημαίνει από την πλευρά της πως η αναχρονιστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, αναμένεται να πλήξει κυρίως τα κατώτερα στρώματα αλλά και να αμβλύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες.

“Τα στοιχεία αποδεικνύουν επιπλέον τον δυσανάλογο και άνισο αντίκτυπο που έχουν οι περιορισμοί των αμβλώσεων σε άτομα που είναι περιθωριοποιημένα και καταπιεσμένα – συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων των μαύρων, των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα, των νέων, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των μεταναστών και των ατόμων με αναπηρία” τόνισε χαρακτηριστικά η δρ Herminia Palacio.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy