Άκρως απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν σε γραφείο του Τζο Μπάιντεν

Χρονολογούνται από την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (υπό τον Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 ως το 2017)

Χρονολογούνται από την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (υπό τον Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 ως το 2017)

Έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα και χρονολογούνται από την περίοδο που ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (υπό τον Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 ως το 2017) βρέθηκαν στα γραφεία «Think Tank» στην Ουάσινγκτον, τα οποία ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει ενίοτε ως τόπο εργασίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Χρονολογούνται από την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (υπό τον Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 ως το 2017)Δικηγόροι του Μπάιντεν βρήκαν τα έγγραφα τον Νοέμβριο, όταν άδειαζαν τα γραφεία αυτά και τα παρέδωσαν στα Εθνικά Αρχεία, τα οποία είναι αρμόδια για την διαφύλαξη των εγγράφων αυτού του είδους, σημείωσε ο νομικός του σύμβουλος Ρίτσαρντ Σάουμπερ.

«Ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται με τα Εθνικά Αρχεία και το υπουργείο Δικαιοσύνης», ανέφερε ο Σάουμπερ σε ανακοίνωσή του.

Αυτός ο «μικρός αριθμός διαβαθμισμένων εγγράφων» βρέθηκε σε ένα «κλειδωμένο ντουλάπι» στο Penn Biden Center, «Think Tank» που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, επισήμανε.

«Τα έγγραφα δεν είχαν αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε αίτησης ή αιτήματος» και από τότε που παραδόθηκαν στα Εθνικά Αρχεία οι δικηγόροι του Τζο Μπάιντεν συνέχισαν να συνεργάζονται για να «διασφαλιστεί ότι τα (Εθνικά) Αρχεία έχουν στην κατοχή τους όλα τα αρχεία της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CBS News, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ έδωσε εντολή στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Σικάγο να εξετάσει τα έγγραφα και η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) άρχισε επίσης έρευνα.

Επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζεται, το CBS News σημείωσε ότι η υπόθεση αυτή αφορά γύρω στα δέκα έγγραφα και ότι κανένα από αυτά δεν περιέχει μυστικά που αφορούν τα πυρηνικά.

Το FBI διεξήγαγε τον Αύγουστο έρευνα στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στην Φλόριντα, για την ανάκτηση χιλιάδων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων περίπου εκατό που είχαν χαρακτηριστεί αμυντικά απόρρητα, τα οποία είχε μεταφέρει ο πρώην πρόεδρος μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και αρνείτο ως τότε να παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, τα εμπιστευτικά έγγραφα που κατασχέθηκαν στο κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο περιείχαν κυρίως ευαίσθητες πληροφορίες για την Κίνα και το Ιράν, όπως και μυστικά που αφορούν τα πυρηνικά.

«Πότε το FBI θα ψάξει τις πολλές κατοικίες του Τζο Μπάιντεν, ακόμη και τον Λευκό Οίκο;» ρώτησε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δήλωσή του.

«Τα έγγραφα αυτά βεβαίως και δεν είχαν αποχαρακτηριστεί», συνέχισε ο Τραμπ, ο οποίος είχε ισχυριστεί , μετά την κατάσχεση εγγράφων στην κατοικία του, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «μπορεί να αποχαρακτηρίσει (ένα έγγραφο) απλώς λέγοντας ότι αποχαρακτηρίστηκε, ακόμη και μόνον με το να το σκεφτεί».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy