Ακάρ: Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το ‘74

«Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το ‘74»

«Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το ‘74»

Στο Αιγαίο αναφέρθηκε σε νέες του δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προς την εφημερίδα «Μιλιέτ», υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία έχει δίκιο 1 εκατομμύριο φορές».

«Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και πάντα είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Θέλουμε να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματά μας με ειρηνικά μέσα και μεθόδους. Σε αυτό το πλαίσιο, διεξάγονται διερευνητικές επαφές, συζητήσεις αποκλιμάκωσης έντασης και συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Λέμε ας το κάνουμε αυτό μέσω τριών καναλιών. Δεν προχωράει όμως. Έχουμε δίκιο 1 εκατομμύριο φορές όσον αφορά τα προβλήματα με την Ελλάδα. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. 16 νησιά εξοπλίστηκαν ενάντια στη συνθήκη της Λωζάνης. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της, η οποία αυξάνεται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές».

«Η ελληνική πλευρά αποφεύγει το τραπέζι»

Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για «παραβιάσεις» της Ελλάδας, οι οποίες όμως δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία.

«Αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο στις παραβιάσεις της Ελλάδας. Λέμε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, αλλά τονίζουμε πάντα ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός και ότι δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα τα δικά μας ή των Κυπρίων αδελφών μας. Είμαστε αποφασισμένοι, με πείσμα και ικανοί να το αποτρέψουμε αυτό. Με αυτή την εξοπλιστική προσπάθεια η Ελλάδα υφίσταται σοβαρό βάρος. Η οικονομική τους κατάσταση είναι ήδη γνωστή. Υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να δουν ότι η οικονομική επιβάρυνση και η ζημιά που θα επιφέρει μια τέτοια υπερβολική εξοπλιστική κούρσα θα πέσει πάνω στην πλάτη του λαού της γειτονικής Ελλάδας. Αν το κάνουν αυτό για την Τουρκία είναι λίγο, αν το κάνουν για την άμυνά τους είναι πολύ. Λέμε κρατήστε το χέρι φιλίας που τείνουμε, αλλά επειδή ξέρουν ότι έχουμε δίκιο, δεν έρχονται στο τραπέζι, τρέχουν μακριά. Η φιλία της Τουρκίας είναι σημαντική».

«Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το ‘74»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ υπενθύμισε ότι η τουρκικός στρατός είναι εγγυητής στην Κύπρο και ότι οι ευθύνες του είναι ίδιες όπως και κατά τη διάρκεια της εισβολής το ’74.

«Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Η Τουρκία είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας τόσο στην περιοχή όσο και στον κόσμο, δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αντιθέτως η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Έχουμε δικαιώματα εγγυητή βάσει συμφωνιών στην Κύπρο. Το τι θα κάνουν οι άλλες εγγυήτριες χώρες, εκείνες γνωρίζουν, αλλά εμείς δεν εφησυχάζουμε ως προς αυτό. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις ευθύνες μας, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν το 1974. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο των Κυπρίων αδελφών μας. Η δράση των Κυπρίων αδελφών μας σε συντονισμό με την Τουρκία είναι πολύ σημαντική».

«Θα ανακουφιστούμε αν αγοράσουμε F-16»

Σε δηλώσεις του αντίστοιχα στην εφημερίδα «Σοζτζού», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στο θέμα της αγοράς F-16 από τις ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουν θετική έκβαση, γεγονός που θα ανακουφίσει την Άγκυρα.

«Εάν αγοράσουμε F-16, η πολεμική μας αεροπορία θα ανακουφιστεί σοβαρά μέχρι να παραχθεί το δικό μας εθνικό μαχητικό», δήλωσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy