Αγία Σοφία: Εικόνες ντροπής με επισκέπτες να ξύνουν τοίχους για ενθύμια – Νέα τουρκική πρόκληση

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες δύο γυναικών που παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες ως... ενθύμια - Η αντιπολίτευση του Ερντογάν ανακινεί το θέμα στην Τουρκία

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες δύο γυναικών που παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες ως... ενθύμια - Η αντιπολίτευση του Ερντογάν ανακινεί το θέμα στην Τουρκία

Οι τουρκικές προκλήσεις είναι ασταμάτητες και κλιμακώνονται σε όλα τα επίπεδα! Ετσι, μετά τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, τις πολιτικές δηλώσεις του Ερντογάν, συνεχίζονται και οι καταστροφές μνημείων, όπως η ΑγίαΣοφία. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες δύο γυναικών που παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες ως… ενθύμια! Μάλιστα, τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, που πρόσκεινται στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, κυκλοφορούν την είδηση μαζί με φωτογραφίες που αποδεικνύουν το γεγονός.

Οργή προκαλούν οι νέες εικόνες ντροπής, δεδομένου ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο φαίνονται ξεκάθαρα οι βανδαλισμοί που έχουν συντελεστεί. Όπως αναφέρεται, ειδικότερα, στην ιστοδελίδα του τηλεοπτικού δικτύου HalkTv, υπάρχουν φωτογραφίες-ντοκουμέντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν κατεστραμμένους τους τοίχους.

Χρήστης ανάρτησε φωτογραφίες δύο γυναικών που «παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες», επισημαίνοντας ότι «κάποια εποχή δεν μπορούσε κανείς να βγάλει φωτογραφία με φλας, επειδή θα προκαλούνταν ζημιά στους τοίχους».

«Τώρα αποκολλούν κομμάτια από τους τοίχους και τα τοποθετούν σε σακούλες ως ενθύμια. Πού είναι ο σεβασμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αγία Σοφία που είναι όρθια εδώ και 1485 χρόνια; Προτού γίνουν χειρότερα τα πράγματα, παρακαλώ να σταματήσουν αυτά. Αυτό δεν αποτελεί λατρεία» προσθέτει ο χρήστης του διαδικτύου.

Οι βανδαλισμοί που έγιναν… συνήθεια

Βανδαλισμοί, απορρίμματα, σκόνη είχαν επίσης αναφερθεί και πριν από έναν μήνα. Οι φωτογραφίες συνοδεύονταν από σχόλια των χρηστών κατά των αρμόδιων τουρκικών Αρχών. Ο βανδαλισμός της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ελλάδας, με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για πράξη που «προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη» ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές: «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy