Αυστρία: Ο ακροδεξιός Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για διαφθορά

Κρίθηκε αθώος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων

Κρίθηκε αθώος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων

Ο πρώην ηγέτης της αυστριακής ακροδεξιάς, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε απαλλάχθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων από τις κατηγορίες περί διαφθοράς.

Κρίθηκε αθώος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείωνΟ Στράχε, που αντιμετώπισε κατηγορία περί ευνοιοκρατίας με αντάλλαγμα δωρεές προς το κόμμα του, κρίθηκε αθώος, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του δικαστηρίου.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε καταδικασθεί τον Αύγουστο 2021 σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή, αλλά η δικαστική απόφαση ακυρώθηκε έναν χρόνο αργότερα από το εφετείο, με το αιτιολογικό ότι τα αθωωτικά υπέρ του στοιχεία δεν είχαν ληφθεί υπ’ όψιν.

Κατά την διάρκεια της δεύτερης δίκης του, η πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ότι οι εισαγγελείς δεν παρουσίασαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν το αδίκημα, σύμφωνα με την ετυμηγορία που μεταδόθηκε από το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε παρενέβη για την τροποποίηση νόμου ώστε ιδιωτική κλινική να ενταχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Τελικά ο νόμος τροποιήθηκε όταν η άκρα δεξιά ανήλθε στην εξουσία, επιτρέποντας έτσι στην κλινική να λαμβάνει δημόσιους πόρους.

Ο ιδιοκτήτης της κλινικής κατηγορήθηκε ότι ως αντάλλαγμα κατέβαλε δύο δωρεές ύψους 12.000 ευρώ στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ). Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή και σήμερα αθωώθηκε.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είδε την πολιτική καριέρα του να ανατρέπεται τον Μάιο 2019, όταν κυκλοφόρησε βίντεο από κρυμμένη κάμερα στον Τύπο. Σε αυτό ο Στράχε εμφανιζόταν δύο χρόνια πριν στην Ιμπιζα να προσφέρει δημόσιες συμβάσεις έργου σε γυναίκα που είχε εμφανισθεί ως ανηψιά ρώσου ολιγάρχη με χρηματικό αντάλλαγμα.

Το βίντεο προκάλεσε έκρηξη, την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού των Συντηρητικών του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και του FPÖ και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τις οποίες έχασε η αυστριακή άκρα δεξιά.

Στο δικαστικό πεδίο, το περιστατικό είχε ως συνέπεια την διεξαγωγή δικαστικών ερευνών κατά σειράς αξιωματούχων, ανάμεσά τους και ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Στο τέλος του Ιουλίου, ο Στράχε αθωώθηκε στο πλαίσιο άλλης δίκης για διαφθορά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy