Προσδόκιμο ζωής σκύλου: Πόσο καιρό θα ζήσει ο σκύλος μου;

Σκέφτεστε πόσα χρόνια ακόμα θα έχετε για να κάνετε βόλτες με τον σκύλο σας ή θα αγκαλιάζεστε στον καναπέ; - Νέα μελέτη

Σκέφτεστε πόσα χρόνια ακόμα θα έχετε για να κάνετε βόλτες με τον σκύλο σας ή θα αγκαλιάζεστε στον καναπέ; - Νέα μελέτη

Κοιτάτε τον σκύλο σας και αναρωτιέστε, πόσο μπορεί να ζήσει;

Σκέφτεστε πόσα χρόνια ακόμα θα έχετε για να κάνετε βόλτες με τον σκύλο σας ή θα αγκαλιάζεστε στον καναπέ;

Μια νέα σε βάθος μελέτη ελπίζει να σας βοηθήσει αξιολογώντας το προσδόκιμο ζωής των Βρετανών σκύλων.

Δείχνει ότι ένα νεογέννητο Τζακ Ράσελ Τεριέ αναμένεται να ζήσει περισσότερο στα 12,7 χρόνια κατά μέσο όρο, με τα Μπόρντερ Κόλεϊ (12,1 χρόνια) και τα Σπρίνγκερ Σπάνιελ (11,9 χρόνια) να μην είναι πολύ πίσω.

Αντίθετα, μερικοί από αυτούς τους σκύλους της μόδας που είναι δημοφιλείς μεταξύ των social media influencers θα μπορούσαν να σας ραγίσουν την καρδιά νωρίτερα από όσο νομίζετε.

Τέσσερις ράτσες βρέθηκαν να έχουν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής στην ηλικία μηδέν – με τα γαλλικά μπουλντόγκ να αναμένεται να ζήσουν μόνο 4,5 χρόνια, ακολουθούμενα από τα αγγλικά μπουλντόγκ στα 7,4 χρόνια, τα παγκ με 7,7 χρόνια και τα αμερικανικά μπουλντόγκ στα 7,8 χρόνια.

Αυτά τα κατοικίδια συνδέονται με διάφορες διαταραχές που περιορίζουν τη ζωή, όπως αναπνευστικά προβλήματα, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και δυσκολία στον τοκετό – όλα αυτά θα περιορίσουν τη συνολική μακροζωία τους.

Κατάλογος για προσδόκιμο ζωής του σκύλου κατά τη γέννηση.

 • Jack Russell Terrier 12.72 χρόνια
 • Yorkshire Terrier 12.54 χρόνια
 • Border Collie 12.10 χρόνια
 • Springer Spaniel 11.92 χρόνια
 • Crossbred 11.82 χρόνια
 • Labrador Retriever 11.77 χρόνια
 • Staffordshire Bull Terrier 11.33 χρόνια
 • Cocker Spaniel 11.31 χρόνια
 • Shih-tzu 11.05 χρόνια
 • Cavalier King Charles Spaniel 10.45 χρόνια
 • German Shepherd Dog 10.16 χρόνια
 • Boxer 10.04 χρόνια
 • Beagle 9.85 χρόνια
 • Husky 9.53 χρόνια
 • Chihuahua 7.91 χρόνια
 • American Bulldog 7.79 χρόνια
 • Pug 7.65 χρόνια
 • English Bulldog 7.39 χρόνια
 • French Bulldog 4.53 χρόνια

Λίστες ηλικιών όπως η παραπάνω (για 18 επιλεγμένες ράτσες και διασταυρωμένα ζώα) έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πιο εξελιγμένη μέχρι τώρα, επειδή βασίζεται σε μια ανάλυση μιας τεράστιας βάσης δεδομένων κτηνιατρικών αρχείων που ονομάζεται VetCompass.

Αυτό το σύστημα επιτήρησης, το οποίο διευθύνεται από το Royal Veterinary College (RVC), περιέχει πληροφορίες για 20 εκατομμύρια ζώα.

Επιτρέπεται στον Δρ Kendy Tzu-yun Teng και στους συνεργάτες του να συντάξουν αυτά που ονομάζονται «πίνακες ζωής». Με απλά λόγια, αυτά είναι γραφήματα που οργανώνουν έναν πληθυσμό σε ηλικιακές ζώνες, με κάθε ζώνη να δείχνει την πιθανότητα θανάτου πριν από την επόμενη ηλικιακή ομάδα.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο θα ζήσει ο σκύλος σας, καθιστώντας τη μέση διάρκεια ζωής μόνο εν μέρει χρήσιμη.

Πάρτε για παράδειγμα το Τσιουάουα. Το προσδόκιμο ζωής από την ηλικία μηδέν είναι 7,9 χρόνια. Ίσως σκεφτείτε λοιπόν ότι δεν έχει νόημα να σώσετε ένα εξάχρονο Τσιουάουα σε ένα σπίτι σκύλων, επειδή η μέση ηλικία θανάτου για τη ράτσα υποδηλώνει ότι θα περάσετε μόνο λιγότερο από δύο χρόνια μαζί του.

Ωστόσο, τα κτηνιατρικά αρχεία δείχνουν ότι πολλά Τσιουάουα θα πεθάνουν σε νεαρή ηλικία, μειώνοντας αυτό το μέσο προσδόκιμο ζωής. Και αυτό σημαίνει ότι ένα Τσιουάουα που έχει φτάσει τα έξι θα ζήσει πιθανότατα πολύ περισσότερο από οκτώ. Γνωρίζουμε ότι μερικά Τσιουάουα θα φτάσουν στα 15 ή τα 16.

«Είναι αυτή η φράση «καταραμένα ψέματα και στατιστικές», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Dan O’Neill.

«Μερικές φορές ένα στατιστικό στοιχείο που είναι μια ενιαία τιμή, που σας δίνει το μέσο μιας καμπύλης – είναι σωστό, τεχνικά, αλλά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη απόχρωση στα δεδομένα και τις διανομές από αυτό. Και το Τσιουάουα είναι το τέλειο παράδειγμα για το πού αυτή η απόχρωση είναι σημαντική. Το να γνωρίζεις και μόνο τη μέση της κατανομής των ηλικιών μπορεί να σε παρασύρει», είπε ο κτηνίατρος επιδημιολόγος του RVC στο BBC News.

Αυτή η προσέγγιση θα είναι πολύ χρήσιμη για άτομα που σκέφτονται να υιοθετήσουν ένα ώριμο ζώο ή που πρέπει να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν δαπανηρή ιατρική θεραπεία για το γερασμένο κατοικίδιο ζώο τους. Ο ιδιοκτήτης θα μπορεί πλέον να λάβει μια πολύ πιο ενημερωμένη και ακριβή απόφαση.

Η Dr Justine Shotton, πρόεδρος της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, σχολίασε: «Αυτοί οι πίνακες ζωής προσφέρουν μια σημαντική εικόνα για το προσδόκιμο ζωής των δημοφιλών φυλών σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τους κτηνιάτρους και τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων στην αξιολόγηση της ευημερίας των σκύλων.

«Ένα ανησυχητικό εύρημα είναι το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής για τις ράτσες με επίπεδο πρόσωπο. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση μεταξύ των πιθανών προβλημάτων ευζωίας αυτών των φυλών και της μικρότερης διάρκειας ζωής, τα ευρήματα χρησιμεύουν ως μια νέα υπενθύμιση για τους υποψήφιους ιδιοκτήτες σκύλων επιλέξτε μια ράτσα με βάση την υγεία και όχι την εμφάνιση.»

Ο Δρ O’Neill επανέλαβε την άποψη του Dr Shotton για τις ράτσες με επίπεδη όψη, αλλά πρόσθεσε ότι το πολύ χαμηλό προσδόκιμο ζωής που φαίνεται στους πίνακες για το γαλλικό μπουλντόγκ είναι πιθανό να προκατειλημμένο σε κάποιο βαθμό από την ταχεία άνοδο της δημοτικότητάς του. Επειδή οι αριθμοί έχουν αυξηθεί στον πληθυσμό των γαλλικών μπουλντόγκ, είναι δύσκολο να μετρηθεί σωστά η μακροζωία τους ακόμα.

Ο αριθμός των γαλλικών μπουλντόγκ που είναι εγγεγραμμένα στο Kennel Club στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε απότομα από 2.771 το 2011 σε 39.266 το 2020.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα νεαρά ζώα σε αυτόν τον πληθυσμό, κατά μέσο όρο, από ό, τι υπάρχουν σε άλλες ράτσες. Επομένως, υπάρχουν περισσότερα νεαρά ζώα διαθέσιμα για να πεθάνουν. Επομένως, προκαταλαμβάνει ή μειώνει το είδος της μέσης ή μέσης διάρκειας ζωής.” εξήγησε η γιατρός Ο’Νιλ.

«Με την πάροδο του χρόνου, καθώς συλλέγουμε περισσότερα δεδομένα, η διάρκεια ζωής τους πιθανότατα δεν θα είναι τόσο χαμηλή όσο τεσσεράμισι χρόνια. Αλλά αμφιβάλλω ότι θα υπερβεί αυτό στο οποίο έχουν φτάσει το Pug και το αγγλικό μπουλντόγκ».

Ο Δρ Tzu-yun Teng είναι συνδεδεμένος με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν. Η μελέτη της και του Dr O’Neill δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports.

Πηγή: ΒΒC

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy