Νέα μόδα στο TikTok: Το κόλπο με την κρεμάστρα που ούτε οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν

Το κόλπο υπάρχει από το μακρινό 1991, ενώ για αυτό έχει γραφτεί και μελέτη

Το κόλπο υπάρχει από το μακρινό 1991, ενώ για αυτό έχει γραφτεί και μελέτη

Μια νέα τάση κάνει τις τελευταίες μέρες θραύση στο TikTok. Φυσικά… δεν είναι κάτι που απαιτεί γνώσεις πυρηνικής φυσικής, αλλά περιλαμβάνει… μια κρεμάστρα. Συγκεκριμένα, οι χρήστες βάζουν στο κεφάλι τους την κρεμάστρα και… τότε συμβαίνει κάτι περίεργο.

Η εν λόγω πρόκληση λέγεται «αντανακλαστικό της κρεμάστρας» και όταν το δοκιμάζουν οι χρήστες δηλώνουν ότι νιώθουν το κεφάλι τους να κινείται μόνο του αργά στο πλάι.

Υπάρχει… από το 1991

Μπορεί αυτή η τάση να έχει γίνει της μόδας στο TikTok αλλά δεν είναι κάτι νέο. Το φαινόμενο σημειώθηκε σε μια μελέτη το 1991 και ξανά το 2015 σε μια μελέτη με τίτλο: Rate of Hanger Reflex Occurrence: Unnexpected Head Rotation on Fronto-Temporal Head Compression.

«Όταν το κεφάλι περιβάλλεται με μια συρμάτινη κρεμάστρα ρούχων και συμπιέζεται η μονόπλευρη μπροστινή-κροταφική περιοχή, το κεφάλι περιστρέφεται απροσδόκητα. Καθώς ο μηχανισμός είναι ασαφής, ονομάσαμε προσωρινά αυτό το φαινόμενο ως «αντανακλαστικό κρεμάστρας» είχαν γράψει οι συγγραφείς της έρευνας το 2015.

Η μελέτη χρησιμοποίησε 120 ενήλικες ηλικίας 19 έως 65 ετών, στους οποίους έβαλε μια κρεμάστρα πάνω από τις μετωπο-κροταφικές περιοχές και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 95,8% όσων συμμετείχαν είχαν την αίσθηση της περιστροφής του κεφαλιού.

«Το ποσοστό προσβολής του αντανακλαστικού κρεμάστρας ήταν εξαιρετικά υψηλό και πιθανότατα αντιπροσωπεύει ένα διαδεδομένο φαινόμενο στους ανθρώπους. Ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από το αντανακλαστικό παραμένει άγνωστος», αναφέρεται στο αποτέλεσμα της μελέτης.

Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για το τι προκαλεί το «αντανακλαστικό κρεμάστρας», καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αυχενικής δυστονίας – μια επώδυνη κατάσταση κατά την οποία οι μύες του λαιμού ενός ατόμου συστέλλονται ακούσια και μετακινούν το κεφάλι στο πλάι.

πηγή

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy