ΥΠΕΞ: Την λογική των ίσων αποστάσεων ακολουθούν οι εκθέσεις του ΓΓ ΟΗΕ

Το ΥΠΕΞ είχε διαμηνύσει το προηγούμενο διάστημα τουε εκπροσώπους του ΟΗΕ ότι αναμέναμε μια αντικειμενική και ακριβή καταγραφή της κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο τους τελευταίους έξι μήνες

Το ΥΠΕΞ είχε διαμηνύσει το προηγούμενο διάστημα τουε εκπροσώπους του ΟΗΕ ότι αναμέναμε μια αντικειμενική και ακριβή καταγραφή της κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο τους τελευταίους έξι μήνες

Την λογική ίσων αποστάσεων ακολουθούν οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας παράλληλα ότι τίποτε άλλο πέραν του συμφωνημένου πλαισίου δεν πρέπει να ενθαρρύνεται ή να επιδιώκεται ή να καταγράφεται από εκπροσώπους του ΓΓ για το Κυπριακό.

Το ΥΠΕΞ είχε διαμηνύσει το προηγούμενο διάστημα τουε εκπροσώπους του ΟΗΕ ότι αναμέναμε μια αντικειμενική και ακριβή καταγραφή της κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο τους τελευταίους έξι μήνεςΣτην δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δημητρίου αναφέρεται ότι το Υπουργείο είχε διαμηνύσει το προηγούμενο διάστημα στους εκπροσώπους του ΟΗΕ σε Κύπρο και Νέα Υόρκη ότι αναμέναμε μια αντικειμενική και ακριβή καταγραφή της κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο τους τελευταίους έξι μήνες.

Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε, προστίθεται, μεταξύ άλλων, ότι αμφότερες οι Εκθέσεις θα ήταν σαφείς ως προς την ανάγκη προσήλωσης και συμμόρφωσης των δύο πλευρών αλλά και του ιδίου του ΓΓ στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού υπό το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και στη βάση των Ψηφισμάτων του ΣΑ ΟΗΕ.

«Θα αναμέναμε από τον ΓΓ να καταδείξει αυτούς που επιχειρούν την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα, προσπαθώντας παράλληλα να επιβάλουν νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της και όχι να ακολουθεί τη λογική ίσων αποστάσεων αναφερόμενος σε εκατέρωθεν όξυνση της ρητορικής, ως αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εξισώνεται με τη ρητορική του κ. Ερτουγρούρογλου, του κ. Τατάρ και των αξιωματούχων της Άγκυρας», επισημαίνεται.

Ο κ. Δημητρίου σημειώνει ότι το μόνο κοινό έδαφος που πρέπει να καθοδηγεί τις πλευρές και να αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού είναι η συμφωνημένη βάση λύσης και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία ο ίδιος ο ΓΓ κάλεσε να ακολουθούνται πιστά. «Τίποτε άλλο πέραν του συμφωνημένου πλαισίου δεν πρέπει να ενθαρρύνεται ή να επιδιώκεται ή να καταγράφεται από εκπροσώπους του ΓΓ ΟΗΕ. Είναι προφανές ότι για να είναι αντικειμενικές οι Εκθέσεις δεν πρέπει να περιλαμβάνουν υποκειμενικές απόψεις ή/και εκτιμήσεις των εκπροσώπων του ΓΓ που δεν επιβεβαιώνονται από τα γεγονότα», αναφέρει.

Προσθέτει δε ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων «δημοτικών εκλογών» στα κατεχόμενα, έχουν καταδείξει ότι οι ΤΚ δεν ενστερνίζονται τις θέσεις της Άγκυρας ως προς τη λύση δύο κρατών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, καταλήγει, προσβλέπει στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για έκδοση του Ψηφίσματος του ΣΑ για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, το οποίο αποτελεί και το θεσμικό οδηγό για την παρουσία και λειτουργία της UNFICYP στην Κύπρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy