Αν πραγματικά θέλουμε να τιμούμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 πρέπει να το κάνουμε μέσα από τον καθημερινό τρόπο που πολιτευόμαστε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε το Σάββατο, στη Λευκωσία, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.
Από δικής του πλευράς, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσουν συνθήκες ενότητας στο εσωτερικό της χώρας, που, όμως, επεκτείνονται και στον ευρύτερο Ελληνισμό και αφορούν τις σχέσεις της Κύπρου με την Ελληνική Κυβέρνηση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ανέφερε ότι η σημερινή επέτειος είναι καθοριστική και ενδεχομένως η πιο ιστορική μέρα για τον Ελληνισμό.
Το πιο σημαντικό, όμως, πρόσθεσε, «και φέρνοντας τη διάσταση του 1821 στα σημερινά μας δεδομένα, αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τέτοιου είδους επετείους, πρέπει να δείχνουμε μέσα από τον καθημερινό τρόπο ζωής μας, μέσα από τον τρόπο που πολιτευόμαστε ότι έχουμε πάρει τα μηνύματα από τον αγώνα του 1821».
Σημείωσε ότι ο αγώνας αυτός, έχει πάρα πολλά και διαχρονικά μηνύματα, και αναφέρθηκε σε δύο από αυτά.
Το πρώτο, όπως είπε, αφορά το γεγονός πως παρόλο ότι πέρασαν 400 χρόνια κάτω από τον οθωμανικό ζυγό, που ήταν δύσκολα χρόνια για τον Ελληνισμό, οι Έλληνες δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την οθωμανική κατοχή και κατάφεραν μετά από ένα σκληρό αγώνα, όχι μόνο να πετύχουν τον στόχους, τον στόχο της απελευθέρωσης, τον στόχο της ελευθερίας, αλλά και να στείλουν μηνύματα σε άλλους λαούς ανά το παγκόσμιο για τη σημασία του να αγωνίζεσαι να αποκτήσεις την ελευθερία σου. «Και αυτά τα μηνύματα τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη εμείς στην Κύπρο που ήμασταν μέρος αυτού του αγώνα για την ελευθερία”, σημείωσε.
Παρόλο που η Κύπρος, είπε, και όσοι έχουν ασχοληθεί ιστορικά το γνωρίζουν, δεν είχε συμπεριληφθεί στα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας στις αρχές του αγώνα λόγω της απόστασης από την ηπειρωτική Ελλάδα, ο Κυπριακός Ελληνισμός συμμετείχε σε αυτόν τον αγώνα.
«Παίρνουμε σήμερα, λοιπόν, αυτό το μήνυμα και δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα δεδομένα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «ανησυχούμε έντονα από τις συμπεριφορές, από τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά πολύ περισσότερο αυτή η ανησυχία μας μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ευελπιστούμε και θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να δημιουργήσουν τέτοιου είδους δεδομένα που θα σπάσουν το αδιέξοδο και θα οδηγηθούμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας».
Το δεύτερο μήνυμα, είπε, συνδέεται και με τον παράγοντα της διχόνοιας «που έχουμε δει, το βιώσαμε και στον αγώνα του 1821, ότι όταν και όποτε επικρατούν τέτοιους είδους συνθήκες διχόνοιας, δυστυχώς, τα αποτελέσματα είναι τραγικά για τον Ελληνισμό».
Σημείωσε ότι θα ήθελε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να μεταφέρει από ελληνοκυπριακής πλευράς «ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές ιδέες», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ανταπόκριση.
Θεωρεί, πρόσθεσε, ότι μπορεί οι ενδεχόμενες διαφωνίες να αφορούν τις τακτικές για να πετύχουμε τον στόχο, αλλά ο στόχος της απελευθέρωσης είναι κοινός.
«Από δικής μου πλευράς θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες της ενότητας στο εσωτερικό μας. Συνθήκες ενότητας που, όμως, επεκτείνονται και στον ευρύτερο Ελληνισμό και αφορούν τις σχέσεις μας με την ελληνική Κυβέρνηση», είπε.
Ευχαριστήσε δημόσια τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «ο οποίος από την πρώτη στιγμή στέκεται δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια και εντός της ΕΕ και όπου αλλού χρειάζεται έτσι ώστε να πετύχουμε την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα μας που δεν είναι άλλη από την απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας».
«Είμαστε εδώ για να κρινόμαστε καθημερινά από τον Ελληνισμό. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά στον απανταχού Ελληνισμό», είπε κλείνοντας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Να αφήσουμε τη διπλωματία, να κάνει τη δουλειά της
Νωρίτερα ο Πρόεδρος αναφερόμενος στην πρόταση που παρουσίασε στις Βρυξέλλες για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, είπε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να αφήσουμε την διπλωματία να κάνει τη δουλειά της.
Επανέλαβε την ικανοποίησή του για τις επαφές του και τόνισε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και την διαίρεση. Εξέφρασε παράλληλα ελπίδα να υπάρξουν αποτελέσματα μετά τις εκλογές στην Τουρκία.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στη Λευκωσία για την 25η Μαρτίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχήθηκε ‘Χρόνια Πολλά’ στους απανταχού Έλληνες και στον απανταχού Ελληνισμό και συνεχάρη όσους και όσες συμμετείχαν στην παρέλαση, «ειδικά τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, το μέλλον της πατρίδας μας, για όλους αυτούς που πρέπει να κάνουμε περισσότερα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο αγώνας του 1821 είναι ένας αγώνας με πολλά και διαχρονικά μηνύματα και θα συνεχίσουμε να τιμούμε τέτοιες σημαντικές επετείους μέσα από παρελάσεις και εκδηλώσεις.
«Το πιο σημαντικό όμως είναι να παίρνουμε τα αναγκαία μηνύματα, τα αναγκαία διδάγματα και αυτά τα διδάγματα να τα μετουσιώνουμε στη σημερινή πραγματικότητα, στον τρόπο που εμείς κινούμαστε», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το μήνυμα που αυτός κρατά, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, είναι ότι ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς οι Έλληνες δεν συμβιβάστηκαν με την οθωμανική κατοχή.
«Και αυτό είναι το μήνυμα που εγώ σήμερα θέλω να στείλω. Ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, με τη διχοτόμηση. Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά τα δεδομένα, τις δυσκολίες, τα προβλήματα. Έχουμε έντονες ανησυχίες από την ενδεχόμενη συνέχιση της παράνομης κατάστασης πραγμάτων, του απαράδεκτου στάτους κβο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό και αυτή μας η ανησυχία μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», τόνισε.
Είπε ότι θα πράξουμε ό, τι είναι δυνατό έτσι ώστε να απελευθερώσουμε τον τόπο μας και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Είναι ένας αγώνας και μια προσπάθεια, συνέχισε, για την οποία – με αφορμή και την ανάδειξή μου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας – έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία πάντα σε συντονισμό και σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος είπε πως αυτή η συνεννόηση και ο συντονισμός θα ενισχύονται καθημερινά και δεν μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά από την οποιαδήποτε εξέλιξη.
«Και ευελπιστούμε ότι σύντομα ειδικότερα όσον αφορά το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανάληψη των συνομιλιών, ειδικά μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι είναι ικανοποιημένος από όσα έχει ακούσει στις Βρυξέλλες μέσα από τις συζητήσεις του με τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με ξένους ηγέτες είτε το πλαίσιο του ΕΛΚ είτε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«‘Έχουμε πει αρκετά για αυτή την προσπάθεια και τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας, και να αφήσουμε την διπλωματία να κάνει τη δουλειά της, και ευελπιστούμε να υπάρξει αποτέλεσμα με χρονικό ορίζοντα όπως προανέφερα τις τουρκικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αφήσουμε την διπλωματία να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει», κατέληξε.