Στο κάδρο του «Qatargate» και ο Έλληνας επίτροπος Μ.Σχοιχάς

Στο στόχαστρο τα tweets του Μαργαρίτη Σχοινά, τα οποία ανήρτησε όσο βρισκόταν στο Κατάρ

Στο στόχαστρο τα tweets του Μαργαρίτη Σχοινά, τα οποία ανήρτησε όσο βρισκόταν στο Κατάρ

Την ώρα που η Εύα Καϊλή έχανε με ατιμωτικό τρόπο την θέση της ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σοβαρά ερωτήματα αρχίζουν να διατυπώνονται από τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για τον Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά και το εάν έχει Στο στόχαστρο τα tweets του Μαργαρίτη Σχοινά, τα οποία ανήρτησε όσο βρισκόταν στο Κατάρδιαδραματίσει κάποιο ρόλο στο διαβόητο πλέον Qatargate.

Σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Ελάχιστα σκάρτα μήλα ή ένα ολόκληρο σάπιο βαρέλι; Οι Βρυξέλλες παλεύουν με το σκάνδαλο διαφθοράς» το Politico βάζει στο κάδρο τον Μαργαρίτη Σχοινά τόσο λόγω των απόψεων που έχει εκφράσει στο Twitter για τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ όσο και για την απροθυμία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον επίτροπο της εξαγριώνοντας τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.

Τα tweets του Μαργαρίτη Σχοινά, τα οποία ανήρτησε όσο βρισκόταν στο Κατάρ για να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης του Μουντιάλ ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν έντονο άρωμα… Εύας Καϊλή. Αν και ο επίτροπος δεν έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει το εμιράτο «πρότυπο για τα εργασιακά δικαιώματα», έσπευσε να το επαινέσει για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε. «Το Κατάρ έκανε αξιοσημείωτη και απτή πρόοδο στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η οποία πρέπει να διατηρηθεί και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022» αναφέρει σε ένα από αυτά.

Οργή για τις μη απαντήσεις της Φον ντερ Λάιεν

Αν και πλέον κάθε αναφορά στην λέξη «Κατάρ» τραβάει δικαιολογημένα την προσοχή και ελέγχεται εξονυχιστικά, η πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, να μείνει σιωπηλή στα ερωτήματα τους σχετικά με ταξίδι στο Κατάρ και τις απόψεις που εξέφρασε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στα tweets του.

Ακόμα περισσότερο λάδι στην φωτιά έριξε ο αναπληρωτής υπεύθυνος τύπου της, ο οποίος δεν δέχτηκε να γίνουν ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, αν και η κ. Φον ντερ Λάιεν ήταν πρόθυμη να απαντήσει για άλλα ζητήματα που αφορούν το Qatargate. «Δεν απάντησε σε ούτε μια ερώτηση» φώναζαν οι δημοσιογράφοι την ώρα που τελείωνε η συνέντευξη. «Αυτός δεν είναι τρόπος να γίνεται μια συνέντευξη τύπου» απάντησε ο εκπρόσωπος της.

Για «οργή» και για «έκρηξη» των δημοσιογράφων κάνει λόγο το Politico μετά τις μη απαντήσεις της Φον ντερ Λάιεν αφήνοντας να εννοηθεί ότι από εδώ και στο εξής ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα βρεθεί υπό ασφυκτική πίεση.

Τι απαντά ο Μαργαρίτης Σχοινάς 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι «κάτι για το οποίο οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι περήφανοι. Και αυτή την εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν νιώσει περήφανοι. Αντίθετα, υπάρχει οργή και απογοήτευση – και ειλικρινά όλα δικαιολογημένα» είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης.

Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν εφευρίσκουμε θέσεις. Με ευλάβεια, σχολαστικά αναπαρήγαγα την πολιτική της Κομισιόν» ενώ όσον αφορά το ζήτημα της εργασιακής νομοθεσίας είπε ότι εξέφρασε όχι μόνο την πολιτική της Κομισιόν, αλλά την πολιτική του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

«Για μένα μετά από 32 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας , υπάρχει μόνο φως. Θα συνεχίσω να τουιτάρω ως δείγμα διαφάνειας» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το εάν έλαβε δώρα από το Κατάρ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι πήρε μία μπάλα, ένα κουτί σοκολατάκια, τα οποία όπως επισήμανε, τα άφησε στον οδηγό που τον πήγε και τον έφερε από το στάδιο, καθώς και μερικά αναμνηστικά του παγκοσμίου κυπέλλου, όλα κάτω από όριο το οποίο επιτρέπει η Κομισιόν.

«Για να υπάρχει όλη η εικόνα , επιτρέψτε μου να σας πω ότι στους υπουργούς της κυβέρνησης τους οποίους συνάντησα, έδωσα τα γνωστά για την πολυτέλειά τους δώρα της Κομισιόν, ένα κερί και ένας πρες παπιέ» προσέθεσε χαριτολογώντας.

Τέλος, παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερικ Μαμέρ επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στηρίζει όλο το Σώμα των Επιτρόπων. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνει τα αυτονόητα με κάθε ευκαιρία, κατέληξε ο Ερικ Μαμέρ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy