Στις 3 Μαίου η συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Γάλλο Πρόεδρο

Για τις 3 Μαϊου έχει «κλειδώσει» η συνάντηση των Προέδρων Κύπρου και Γαλλίας στο Παρίσι, σύμφωνα με  το ΚΥΠΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί τη Γαλλία με πρόσκληση του Προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητήσουν το Κυπριακό και ειδικότερα την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, καίρια διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία έχει δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως οι δυο Προέδροι θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να συζητήσουν για τις λεπτομέρειες που αφορούν τις ιδέες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για σπάσιμο του αδιεξόδου, ώστε να καταστεί δυνατή η επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ανέφερε, ακόμη, πως οι δυο Προέδροι θα μιλήσουν για καίρια θέματα της διεθνούς ατζέντας και της ατζέντας της ΕΕ, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θα έχουν την ευκαιρία, εξάλλου, είπε, να ανασκοπήσουν την άριστη διμερή εταιρική σχέση Γαλλίας – Κύπρου, περιλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν την αμυντική συνεργασία και την εκπαίδευση.

Οι συνομιλίες Χριστοδουλίδη-Μακρόν θα αποτελέσουν συνέχεια της σύντομης συζήτησης που είχαν οι δυο Προέδροι στο περιθώριο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί δημόσια από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να παρουσιάσει περαιτέρω την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ, και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην άρση του αδιεξόδου και στην επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο να αναδειχθούν τα οφέλη και τα κίνητρα που μπορεί η ΕΕ να παρέχει, και τα οποία θα οδηγήσουν σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy