Σημαντικά επιτεύγματα στις διμερείς σχέσεις Αιγύπτου-Κύπρου

Και στην τριμερή Ελλάδα κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, λέει η αιγυπτιακή προεδρία

Και στην τριμερή Ελλάδα κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, λέει η αιγυπτιακή προεδρία

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώθηκαν πολλά σημαντικά επιτεύγματα είτε στο επίπεδο των διμερών σχέσεων Αιγύπτου – Κύπρου, είτε μέσω του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας ανάμεσα σε Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας για την  τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάλ Αλ-Σίσι, με τον απερχόμενο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Σίσι εξέφρασε την εκτίμησή και τις ευχαριστίες του προς τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, «για τη στήριξη που έδωσε στις στρατηγικές σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες κατά τη διάρκεια της θητείας του, κατά την οποία σημειώθηκαν πολλά σημαντικά επιτεύγματα, είτε στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, είτε μέσω του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας ανάμεσα σε Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα”. Επίσης ο κ. Σίσι εξέφρασε τις ευχές του για καλή υγεία και συνεχή επιτυχία.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο Σίσι για την γενναιοδωρία του, εκφράζοντας εκτίμηση για τη συμβολή του στο να τεθούν τα θεμέλια για μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου κατά τα χρόνια που έχουν περάσει. Επίσης επιβεβαίωσε τη σθεναρή δέσμευση της χώρας του για συνέχιση της ενδυνάμωσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών, υπό την ηγεσία του εκλελεγμένου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η κυβερνητική εφημερίδα στην Αίγυπτο Αλ-Αχράμ, σε εκτενές της δημοσίευμα το Σάββατο, καταγράφει την πορεία των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου κατά την δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη, χαρακτηρίζοντάς της ως ιδιαίτερα επιτυχή και εποικοδομητική.

«Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, Αίγυπτος και Κύπρος ενδυνάμωσαν τις διμερείς τους σχέσεις, ως επίσης και την τριμερή συνεργασία Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας σε ποικίλους τομείς, και ιδιαίτερα στους κλάδους της οικονομίας και της ενέργειας», σχολιάζει η Αλ-Αχράμ.

«Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Κύπρος αποτελούν μέλη του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που είναι ένας νέος διεθνής οργανισμός που εδρεύει στο Κάιρο και στόχο έχει να προάγει την περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και να καλλιεργήσει εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ», αναφέρει η εφημερίδα.

Σημειώνει, εξάλλου, τη σημασία των συμφωνιών Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2021 για την ηλεκτρική σύνδεση Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης με υποθαλάσσιο καλώδιο.

«Η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος μοιράζονται ίδια οράματα για έναν σημαντικό αριθμό ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη διενέργειας εκλογών στη Λιβύη και καταδικάζοντας τις έρευνες που διεξάγει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία εντός των εθνικών υδάτων της Κύπρου», καταλήγει το σημερινό άρθρο της κυβερνητικής εφημερίδας Αλ-Αχράμ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy