Σε εξέλιξη η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ

ΜΟΕ και τεχνικές επιτροπές δεν υποκαθιστούν την λύση τόνισε ο Πρόεδρος πριν την συνάντηση

ΜΟΕ και τεχνικές επιτροπές δεν υποκαθιστούν την λύση τόνισε ο Πρόεδρος πριν την συνάντηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του παλιού αεροδρομίου της Λευκωσίας.

Τον κ. Χριστοδουλίδη και τον κ. Τατάρ υποδέχθηκε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ.

Πρώτος έφτασε στο χώρο ο εκλελεγμένος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την ομάδα του, το διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Μενέλαο Μενελάου και τη Μαριλένα Ραουνά, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα Διευθύντριας του Διπλωματικού του Γραφείου..

Ακολούθησε μετά από μικρή καθυστέρηση και ο Τ/κ ηγέτης συνοδευόμενος από το διαπραγματευτή του Εργκιούν Ολγκούν.

ΜΟΕ και Τεχνικές επιτροπές δεν υποκαθιστούν την λύση

Πριν την αναχώρησή του από το Πολιτικό του Γραφείο για τη συνάντησή του με τον  , Ερσίν Τατάρ ο Ν.Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται είτε μέσω των τεχνικών επιτροπών, είτε ΜΟΕ, είτε οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαι έτοιμος να συζητήσω, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τον στόχο του κατά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Τατάρ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι μια πρώτη άτυπη συνάντηση που πραγματοποιείται έπειτα από δική μας πρωτοβουλία. Έχω ξεκάθαρο στόχο, έχω ξεκάθαρο προσανατολισμό, το που θέλουμε να φτάσουμε. Δεν το έχω κρύψει εξάλλου. Το έχω αναφέρει δημόσια», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «γνωρίζω ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια συνάντηση, ειδικότερα την πρώτη άτυπη συνάντηση. Aλλά τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα, είναι αυτά που έχω αναφέρει και δημόσια και αυτά θα μεταφέρω στο συνομιλητή μου ανάμεσα σε πολλά άλλα θέματα τα οποία θεωρώ σημαντικό να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις».

«Δεν είμαι εδώ για να παίξω οποιοδήποτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Με ενδιαφέρει η ουσία, με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα, με ενδιαφέρει να πετύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι τίποτε άλλο από το σπάσιμο του αδιεξόδου», είπε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως αυτός «δεν είναι εύκολος στόχος. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα δεδομένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν επιθυμεί κανένας περισσότερο από εμάς να επαναρχίσει ο διάλογος και να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του συμφωνημένου πλαισίου».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Τατάρ για την πρότασή του σε σχέση με συνεργασία σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχει θέση για αυτό.

«Υπάρχουν και προτάσεις που έχουν ήδη γίνει μέσα στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών. Υπάρχουν προηγούμενα παραδείγματα μέσα στο πλαίσιο της σχετικής τεχνικής επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων. Είχαμε το παράδειγμα των πυρκαγιών», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τεχνογνωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σχετικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Θα ακούσω τον κ. Τατάρ και είμαι έτοιμος να απαντήσω».

ΜΟΕ και τεχνικές επιτροπές δεν υποκαθιστούν την λύση τόνισε ο Πρόεδρος πριν την συνάντηση«Γενικότερα η οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται είτε μέσω των τεχνικων επιτροπών, είτε ΜΟΕ, είτε οτιδήποτε άλλο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, της επανένωσης της πατρίδας μας μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαι έτοιμος να συζητήσω. Αυτό θα μεταφέρω και στον κ. Τατάρ, αλλά να ακούσουμε πρώτα και ως ένδειξη εκτίμησης στον ίδιο. Ακόμα δεν τον έχω συναντήσει και όταν επιστρέψω θα είμαστε εδώ να συζητήσουμε ό,τι θέλετε», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης συνοδεύεται από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαο Μενελάου, και την κ. Μαριλένα Ραουνά, η οποία θα είναι η Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου.

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος μετέβη στο αεροδρόμιο με την προεδρική λιμουζίνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη οποία χρησιμοποιεί για πρώτη φορά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy