QatarGate: Στο σπίτι του σε βαλίτσες και χρηματοκιβώτιο είχε κρύψει τις 700.000 ευρώ ο Παντσέρι

Η «Le Soir» δημοσιεύει και φωτογραφίες από τις κρυψώνες του Αντόνιο Παντζέρι

Η «Le Soir» δημοσιεύει και φωτογραφίες από τις κρυψώνες του Αντόνιο Παντζέρι

Μέσα σε μια βαλίτσα και σ’ ένα χρηματοκιβώτιο βρήκαν οι αρχές στο Βέλγιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην κατοικία του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Soir» που εξιστορεί όσα έχουν συμβεί μετά από μια έρευνα πολλών μηνών για το σκάνδαλο διαφθοράς «QatarGate».

Η «Le Soir» δημοσιεύει και φωτογραφίες από τις κρυψώνες του Αντόνιο ΠαντζέριΣτο άρθρο αυτό, η εφημερίδα δημοσιεύει παράλληλα και φωτογραφίες από τις κρυψώνες του Αντόνιο Παντζέρι για τις 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι του φερόμενου «εγκέφαλου» του σκανδάλου, Αντόνιο Παντσέρι, την ώρα που αυτός έλειπε, για να ερευνήσουν. Βρήκαν μια μαύρη βαλίτσα με ροδάκια κάτω από το κρεβάτι του, η οποία περιείχε 4 πακέτα με χρήματα,7.601 χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, δηλαδή συνολικά 380.050 ευρώ.

Οι αστυνομικοί φωτογραφίζουν τα πάντα και δεν αφήνουν κανένα ίχνος της παρουσίας τους εκεί.

Επιπλέον, καταγράφει λεπτομερώς τις σχέσεις μεταξύ των συλληφθέντων αλλά και το δίκτυο που είχαν δημιουργήσει με τις διαδρομές χρήματος και επιρροής μεταξύ του Κατάρ, του Μαρόκου και του Βελγίου.

Τον Οκτώβριο του 2022 ο Παντσέρι συναντήθηκε με τον Καταριανό υπουργό Αλί μπεν Σαμίχ Αλ-Μαρί στις Βρυξέλλες, σε πολυτελές ξενοδοχείο. Είχε φτάσει μαζί με τον σύντροφο της Καϊλή, Φραντσέκο Τζιόρτζι, και μια τροχήλατη βαλίτσα. Όταν έληξε η συνάντηση, η βαλίτσα φαινόταν σαφώς πιο φουσκωμένη.

Παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Μαρί Αρενά

H βελγίδα ευρωβουλευτής από το κόμμα των Σοσιαλιστών, Μαρί Αρενά, παραιτήθηκε σήμερα από την προεδρία της υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο Belga.

H Μαρί Αρενά δήλωσε σήμερα ότι αποφάσισε να αποχωρήσει οριστικά από την προεδρία της επιτροπής, ενώ είχε ήδη αποσυρθεί από τα καθήκοντά της στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Σε αντίθεση με τον συνάδελφό της, τον βέλγο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, οι βελγικές αρχές δεν αιτήθηκαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Μαρί Αρενά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Οι βελγικές αρχές δεν ζήτησαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας μου, ενώ ούτε το γραφείο μου ούτε το σπίτι μου έχουν ερευνηθεί και δεν έχω ανακριθεί με κανέναν τρόπο από τη δικαιοσύνη», δήλωσε η Μαρί Αρενά στο πρακτορείο Belga.

Η βελγίδα ευρωβουλευτής δεν κατηγορείται για διαφθορά, ωστόσο το όνομά αναφέρεται τακτικά στα βελγικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως λόγω των στενών επαφών που διατηρούσε με τον ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι προφυλακισμένος με την κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Politico, η Μαρί Αρενά παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ της παρείχε το ταξίδι και τη διαμονή της στη Ντόχα, τον Μάιο του 2022, ενώ η ίδια παρέλειψε να ενημερώσει για λόγους διαφάνειας, την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωβουλής. Στο ταξίδι της αυτό στη Ντόχα, η Αρενά συμμετείχε σε συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Ένας άλλος παρευρισκόμενος ήταν ο κατηγορούμενος και προφυλακισθείς για την υπόθεση Qatargate, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, του οποίου το ταξίδι και τη διαμονή παρείχε επίσης το Κατάρ.

Η «φιλική σχέση» της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το Κατάρ δεν ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, τονίζει το Politico. Στην πραγματικότητα, πηγαίνει πίσω στην εποχή που ο Παντσέρι ήταν πρόεδρός της επιτροπής (από το 2017 ως το 2019), κατά την οποία έκανε ειδική συμφωνία με το Κατάρ. Η Μαρί Αρενά τον διαδέχθηκε στην προεδρία της επιτροπής, όταν ο Παντσέρι αποχώρησε από τα καθήκοντά του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy