Πηλείδου: Επεξεργασία για επέκταση μέτρων λόγω αυξήσεων στις τιμές καυσίμων

«Γίνεται επεξεργασία για επέκταση των μέτρων που λαμβάνονται υπό το φως των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων»

«Γίνεται επεξεργασία για επέκταση των μέτρων που λαμβάνονται υπό το φως των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων»

Γίνεται επεξεργασία για επέκταση των μέτρων που λαμβάνονται υπό το φως των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Σε δηλώσεις της στο περιθώριο του Επιχειρηματικού Φόρουμ Αμμοχώστου και ερωτηθείσα για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, η κ. Πηλείδου είπε πως «σίγουρα γίνεται επεξεργασία και επέκταση των μέτρων».

Πρόσθεσε πως λόγω του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα βλέπουμε ότι είμαστε ένα από τα χαμηλότερα κράτη σε κόστος, μέσα στα φθηνότερα πέντε τους τελευταίους μήνες.

«Σίγουρα όμως έχουμε όλοι δει την αισθητή διαφορά σε σύγκριση με το τι πληρώναμε πριν. Επομένως για όλα τα προϊόντα που έχουν επηρεαστεί, είτε αυτά αφορούν τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα, τα προϊόντα πρώτης ανάγκης γίνεται μια προεργασία και θα γίνουν συζητήσεις και σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δούμε ποια επιπρόσθετα μέτρα μπορούν να ληφθούν», είπε η κ. Πηλείδου.

Επεσήμανε πως «σίγουρα με το νέο μας νομοσχέδιο για το Ταμείο ΑΠΕ-ΕΞ.Ε προωθείται και μείωση του τέλους κατανάλωσης στον ηλεκτρισμό, στα τιμολόγια της ΑΗΚ, όπου θα μειωθεί αισίως ελπίζουμε με την ψήφιση του νόμο από 0,5 σεντ ανά κιλοβατώρα στο 0,1 σεντ ανά κιλοβατώρα το συγκεκριμένο τέλος».

Και θα δούμε και ποια άλλα μέτρα μπορούν να ενταχθούν στην εργαλειοθήκη μας, δεδομένου ότι δυστυχώς ο πόλεμος συνεχίζεται, πρόσθεσε.

Βλέπουμε, συνέχισε η Υπουργός, ότι οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιβάλλονται και ενδεχομένως να προστεθούν και άλλες. «Επομένως χρειάζονται σίγουρα και βραχυπρόθεσμα μέτρα και μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως είναι τα σχέδια χορηγιών τα οποία έχουν εξαγγελθεί πρόσφατα», ανέφερε.

Η κ. Πηλείδου υπενθύμισε πως «υπάρχει σχέδιο και για τις επιχειρήσεις για αναβάθμιση κτιρίων, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κλπ, όπου διατίθεται ποσό μέχρι 300 χιλιάδες ανά εταιρεία, και συνολικά ο προϋπολογισμός είναι 40 εκατομμύρια».

«Ελπίζουμε ότι οι επιχειρήσεις θα αγκαλιάσουν αυτό το σχέδιο όπως επίσης 9 εκατομμύρια και για τις τοπικές αρχές, όπου υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τις τοπικές αρχές να συνεισφέρουν στη μείωση του κόστους για τους πολίτες», ανέφερε.

Είπε επίσης πως υπάρχουν το σχέδιο για τους θερμοσίφωνες που ανακοινώθηκε χθες, το σχέδιο για αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών για ευάλωτους καταναλωτές που συνεχίζει να τρέχει, και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγει και το σχέδιό μας για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής σε σπίτια.

Ερωτηθείσα για τη σημασία του Επιχειρηματικού Φόρουμ Αμμοχώστου είπε πως «είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα φόρουμ τόσης μεγάλης εμβέλειας στην περιοχή Αμμοχώστου. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για την Αμμόχωστο να αναδείξει και την προοπτική που υπάρχει εδώ για επιχειρηματική δραστηριότητα και να επεκταθεί σε άλλους τομείς της οικονομίας πέραν από τον τουρισμό, που είναι η βασική δραστηριότητα».

«Για αυτό τον λόγο ως Υπουργείο Εμπορίου στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε ότι έχει τεράστια προοπτική», είπε η κ. Πηλείδου.

Πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες κάτω από αυτή την ομπρέλα, οι οποίες θα βοηθήσουν ευρύτερα στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου όπου οι εισαγωγές και οι εξαγωγές αυξάνονται.

Ανέφερε πως «παρά τον κορωνοϊό μέσα στο 2021 είχαμε αύξηση και στα δυο, και σίγουρα θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών ακόμα περισσότερο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy