Οκτώ στοιχεία που έγιναν γνωστά για το Qatargate και το Moroccogate

Γίνεται λόγος για μία «απροσδιόριστη και πολύ μεγάλη ομάδα διαφθοράς", που λειτουργεί εντός ευρωπαϊκών δομών

Γίνεται λόγος για μία «απροσδιόριστη και πολύ μεγάλη ομάδα διαφθοράς", που λειτουργεί εντός ευρωπαϊκών δομών

Oι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το χρηματισμό μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου φαίνεται πως δεν έχουν μοναδικό πομπό δωροδοκιών και εξαγοράς το εμιράτο του Κατάρ αλλά και το Γίνεται λόγος για μία «απροσδιόριστη και πολύ μεγάλη ομάδα διαφθοράς", που λειτουργεί εντός ευρωπαϊκών δομώνβασίλειο του Μαρόκου. Το Qatargate δεν αποκλείεται να συνδυαστεί σύντομα και με αποκαλύψεις που θα μας κάνουν να μιλάμε και για ένα παράλληλο Moroccogate.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο και βάση των σημερινών ρεπορτάζ βελγικών και ιταλικών εφημερίδων έγιναν γνωστά  αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σταχυολογούμε οκτώ από τις πιο ενδιαφέρουσες και «ζουμερές» πληροφορίες.

  • Η σημερινή Corriere della Sera αναφέρει ότι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής  ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, είχε κάνει δύο σημαντικά ταξίδια μεταξύ Απρίλη και Σεπτέμβρη σε Κατάρ και Μαρόκο τρέχοντος έτους. Και τα δύο ταξίδια παρακολούθησαν στενά οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες.
  • Ο σύζυγος της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι ήταν «διπλός» πράκτορας για τον διαφαινόμενο αρχηγό και «πρωτεργάτη» του σκανδάλου Αντόνιο Παντζέρι προωθώντας τα συμφέροντα και του Κατάρ και του Μαρόκου. Το πρώτο σε ό,τι αφορά τα χιλιάδες εργατικά δυστυχήματα στα εργοτάξια προετοιμασίας του Μουντιάλ και το δεύτερο σε σχέση με τις ροές μεταναστών που κινούνταν προς την Ευρώπη.
  • Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (για τους δικούς τους λόγους κυρίως έναντι του ανταγωνιστικού Κατάρ) «έσπρωξαν» καίριες πληροφορίες προς τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου, οι οποίες στη συνέχεια ενημέρωσαν και συνεργάστηκαν με εκείνες της Ιταλίας.
  • Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας  La Repubblica οι Αντόνιο Παντζέρι, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο Ιταλός νυν ευρωβουλευτής, Ανδρέα Κοτσολίνο (από το Δημοκρατικό Κόμμα) συνεργάστηκαν και με το Μαρόκο και με το Κατάρ έναντι αδρών αμοιβών. Μάλιστα το 2019 είχαν υπογράψει συμφωνία για παρεμβάσεις υπέρ του Μαρόκου επί χρήμασι.
  • Ο ευρωβουλευτής Κοτσολίνο δεν ερευνάται επισήμως προς το παρόν. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξη αλλά δεν αποκλείεται τις επόμενες βδομάδες τα πράγματα γι’ αυτόν να αλλάξουν. Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ της της «La Repubblica» ο Κοτσολίνο «είναι ο τρίτος άνδρας: δρούσε για χρήματα». Μεταφέρει την εκτίμηση των βελγικών αρχών πως Παντσέρι και Τζόρτζι «μοιράστηκαν τα πάντα 50-50, με στόχο μετρητά και δώρα».
  • Σημερινό ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας Le Soir υποστηρίζει ότι στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξεδόθη στις 9/12 για την σύζυγο και την κόρη του Παντζέρι, ο δικαστής αναφέρει ότι ο Παντζέρι είναι ύποπτος για πολιτική παρέμβαση προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου.
  • Ιταλός εισαγγελέας στο διάταγμα έρευνας που εξέδωσε για τα σπίτια των Panzeri και Giorgi στην Ιταλία αναφέρθηκε σε μία «απροσδιόριστη και πολύ μεγάλη ομάδα διαφθοράς, που λειτουργεί εντός ευρωπαϊκών δομών με ή χωρίς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
  • Ένα ακόμη πρόσωπο που απασχολεί τις έρευνες βελγικών και ιταλικών αρχών είναι ο Πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, ο 67χρονος Αμπντελραχίμ Ατμούν που είχε συχνές επαφές με τον Παντζέρι, τον Τζιόρτζι και τον Κοτσολίνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy