Οι ΗΠΑ «άνοιξαν» τον δρόμο για να πάρουν οι Τούρκοι τα F-16: Απέσυραν την τροπολογία που εμπόδιζε την προμήθειά τους

Οι ΗΠΑ απέσυραν οριστικά την τροπολογία που εμπόδιζε τον Πρόεδρο Τ.Μπάιντεν  να επιτρέψει στην Τουρκία την προμήθεια σαράντα νέων F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό ογδόντα παλαιότερων F-16 στο ίδιο επίπεδο.

Η τροπολογία δεν ενσωματώθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) όπως οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.

Στο τμήμα περί μεταφοράς των F16 με τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F16» αναφέρεται ότι στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία 1271 (τροπολογία Πάπας) η οποία θα απαγόρευε στον Πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος παράσχει ορισμένες πιστοποιήσεις και αναφορές (δηλαδή και αυτή η τροπολογία είχε «παράθυρα» για να ικανοποιηθεί η Άγκυρα).

Οι νομοθέτες συνεχίζουν διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της Γερουσίας δεν περιείχε παρόμοια τροπολογία!

Και συνεπώς, καταλήγουν, στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται τέτοια πρόβλεψη (τρελή χαρά για τους Τούρκους ).

Στην Αθήνα μετά από αυτό το αμερικανικό «χαστούκι» ψελλίζουν διάφορα περί του… Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι «συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας».

Δηλαδή κάποιοι στην Αθήνα πιστεύουν πως ο κατά τ’άλλα o sυμπαθής Μενέντεζ θα ασκήσει βέτο στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του…

Για να   «χρυσώσουν» το «χάπι» στην Ελλάδα οι Αμερικανοί, εξέδωσαν και το γνωστό «ευχολόγιο» ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ και ΣΗΜΑΣΙΑΣ, το οποίο τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως «χτύπημα» στην Τουρκία:

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του NDAA.

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται να διατεθεί στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια άλλων τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακόμη, προβλέπεται να χορηγηθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι συνολικές δαπάνες που προβλέπει το νομοσχέδιο για το οικονομικό έτος 2023 φθάνουν τα 858 δισ. δολάρια.

 

Βέβαια, το τουρκικό λόμπι παρασκηνιακά έχει δουλέψει , αλλά η πρόταση ήταν αμερικανική και έγινε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πρώτον, για να «καλύψουν» τον Ρ.Τ.Ερντογάν που θα είχε σημαντικό έλλειμμα αεροπορικής ισχύος μέχρι το 2027 όταν και θα τεθεί υπό παραγωγή το τουρκικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, το TF-X.

‘Ένα μαχητικό που στο τέλος τον κινητήρα θα τον προσφέρουν οι δυτικοί.

Δεύτερον, για να «τα βρουν» με την Τουρκία. Μία τέτοια παραγγελία σίγουρα θα «λιώσει» τους «πάγους» μεταξύ των δύο χωρών και ούτε θα ασχοληθεί κανείς με τους S-400.

Επίσης, με την πρόταση αυτή δεν τίθεται θέμα προμήθειας του F-35 για το οποίο φοβόντουσαν οι Αμερικανοί (επισήμως) ότι θα αποκαλυφτούν οι όποιες αδυναμίες του στα  ραντάρ των S-400.

Τρίτον, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν οι ΗΠΑ το 1,5 δισ. δολάρια που χρωστάνε στην Τουρκία από την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy