Ο Πρόεδρος ευχαριστεί τον Μενέντεζ για τις θέσεις αρχής που διατηρεί στο Κυπριακό

Γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις προς τις ΗΠΑ γιτην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις προς τις ΗΠΑ γιτην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Ευγνωμοσύνη για τις θέσεις αρχής που διατηρεί διαχρονικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ όσον αφορά τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου εξέφρασε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις προς τις ΗΠΑ γιτην προκλητική συμπεριφορά της ΤουρκίαςΔημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς στο περιθώριο της τελετής κατάθεσης θεμέλιου λίθου του πολυδύναμου κέντρου «Maronite Sporting Center» στην Πάνω Δευτερά τι αναμένουμε από τις ΗΠΑ μετά και την τελευταία δήλωση του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εγκαλεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «δεν μπορεί ποτέ να αγνοείται η κυρίαρχη θέση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που διαδραματίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Θέλω να χαιρετίσω και να ευχαριστήσω ή να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τις θέσεις αρχής που διαχρονικά διατηρεί ο Γερουσιαστής Μενέντεζ όσον αφορά τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνούς δικαίου, που βεβαίως δεν παραλείπουν να επισημαίνουν τις παραβιάσεις των εν λόγω αρχών από πλευράς της Τουρκίας εις βάρος τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδος, αλλά και γενικότερα τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως ο κ. Μενέντεζ προσπαθεί να αναχαιτίσει τις προσπάθειες που γίνονται από την αμερικανική διοίκηση και τον Πρόεδρο Μπάιντεν και ερωτηθείς μήπως θα πρέπει να γίνει μια παρέμβαση προς την Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Είναι συντονισμένες οι ενέργειές μας. Είναι εναρμονισμένες έτσι ώστε πέραν από την έκφραση Αμερικανών αξιωματούχων, που και βεβαίως αποτελούν μέρος της πολιτικής μας, να είναι και προς την κεντρική εξουσία ανάλογες ενέργειες μέσα από διάφορους φορείς που επηρεάζουν».

Σημείωσε ακόμη την ιδιαίτερη σχέση που ο ίδιος διατηρεί με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, «την κάθοδό του στην Κύπρο, το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό και γενικότερα τη σημαντική βελτίωση των διακρατικών σχέσεων» Κύπρου – ΗΠΑ «που φθάνουν σε στρατηγική συνεργασία».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy