«Ο Κενάν δεν είναι τρομοκράτης» φώναξαν Κούρδοι διαδηλωτές, ζητώντας να μην εκδοθεί στη Γερμανία

Τυχόν έκδοση του στη Γερμανία θα οδηγήσει στην παράδοση του στην Τουρκία

Τυχόν έκδοση του στη Γερμανία θα οδηγήσει στην παράδοση του στην Τουρκία

Δεκάδες Κούρδοι πολίτες, στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να ζητήσουν να μην ικανοποιηθεί το αίτημα για έκδοση του Κούρδου Κενάν Αγιάς στη Γερμανία, κάτι που, σύμφωνα με τους ίδιους, θα οδηγήσει στην παράδοση του συλληφθέντα στην Τουρκία.

Τυχόν έκδοση του στη Γερμανία θα οδηγήσει στην παράδοση του στην ΤουρκίαΚρατώντας πλακάτ και πινακίδες με συνθήματα στην ελληνική και κουρδική γλώσσα και φωτογραφίες του Κενάν Αγιάς, οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα όπως «Ο Κενάν δεν είναι τρομοκράτης, είναι δημοκράτης», «Κύπρος, Σταμάτα τις απελάσεις Κούρδων», «Λευτεριά στον Κεναν Αγιάς», «Φασίστα Ερντογάν», «Φασιστική Τουρκία, Φασιστική Γερμανία»  και «Ζήτω ο Κενάν».

Ο Αγιάς συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας την Τετάρτη, 15 Μαρτίου βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τις γερμανικές αρχές, σχετικά με φερόμενη εμπλοκή του σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 16 Μαρτίου, ο Αγιάς παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για έκδοση του στη Γερμανία, στη βάση του ευρωπαϊκού εντάλματος.

Μετά από αίτημα του δικηγόρου του, δόθηκαν οδηγίες από το Δικαστήριο όπως μεταφραστούν σε καταληπτή γλώσσα, τα έγγραφα που στάλθηκαν από τη Γερμανία, για σκοπούς απόδειξης του αδικήματος για το οποίο κατηγορείται και το Δικαστήριο όρισε την Τρίτη, 21 Μαρτίου ως ημερομηνία για συνέχιση της διαδικασίας.

Τριμελής αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Δρ Λούη Παναγή. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Σουλεϊμάν Ταμάν, εκ μέρους της κουρδικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι «εμείς γνωρίζουμε σίγουρα ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία τα δικαστήρια είναι ελεύθερα όργανα και δεν έχουν καμία σχέση με την Υπουργό Δικαιοσύνης».

Πρόσθεσε ότι η συγκέντρωση έχει σκοπό να καταδείξει τον πολιτικό χαρακτήρα που έχει το γερμανικό ένταλμα για έκδοση του Κενάν Αγιάς, υπογραμμίζοντας ότι είναι παράνομο και έχει να κάνει με τη συνεργασία που έχει η Γερμανία με την Τουρκία.

Ανέφερε επίσης ότι από πλευράς Υπουργείου αναφέρθηκε ότι δεν θα γίνει πολιτική συνεργασία με την Τουρκία για να παραδοθεί ο Αγιάς στη Γερμανία και οι Γερμανοί να τον παραδώσουν στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση λέχθηκε επίσης ότι η κυπριακή δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι ο Κενάν Αγιάς θα έχει δίκαιη δίκη.

Ο Κενάν Αγιάς, συνέχισε, δεν είναι τρομοκράτης και στην ζωή του δεν έχει πιάσει ούτε μαχαίρι, υπογραμμίζοντας ότι ο Αγιάς είναι πολιτικός. «Έχουμε εμπιστοσύνη στην κυπριακή δικαιοσύνη, αλλά φοβόμαστε τα πολιτικά παζάρια», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης νεαρός Κούρδος διαδηλωτής εκφώνησε ομιλία υπέρ του Κενάν Αγιάς. Όπως ανέφερε, ο Κούρδος πολιτικός Κενάν Αγιάς έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπεράσπιση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής ζωής για τον κουρδικό λαό και τους λαούς του κόσμου. Σημείωσε ότι ο Αγιάς παρέμεινε στις φυλακές του τουρκικού κράτους για σχεδόν 20 χρόνια, ενώ τόνισε ότι αντιμετώπιζε συνεχώς πιέσεις, απειλές και επιχειρήσεις επανασύλληψης λόγω της πολιτικής του ταυτότητας.

Πρόσθεσε ότι λόγω όλων αυτών των πιέσεων και αφού δεν υπήρχαν καλές συνθήκες διαβίωσης στην Τουρκία, ο Αγιάς χρησιμοποίησε το αίτημά του για πολιτικό άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο του χορηγήθηκε στο πλαίσιο των νόμων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών.

Επισήμανε ότι μετά από 10 χρόνια εξορίας ο Κούρδος πολιτικός εκφράζει σήμερα τις σκέψεις του, χωρίς βία στο πλαίσιο της ελευθερίας της σκέψης. Από αυτή την άποψη, συνέχισε, το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης για σύλληψη και έκδοση αποτελεί καθαρά πολιτικό και πολιτειακό αίτημα, καθώς και απόφαση κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οποιαδήποτε δυσμενής απόφαση της κυπριακής δικαιοσύνης για τον Κούρδο πολιτικό θα εξυπηρετήσει το τουρκικό κράτος, διότι η έκδοση του στη Γερμανία θα σημάνει ουσιαστικά την ταυτόχρονη έκδοση στην Τουρκία», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυπριακή δικαιοσύνη θα αποφύγει οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί να πλήξει τους ακλόνητους δεσμούς φιλίας μεταξύ του κυπριακού και του κουρδικού λαού.

«Η όποια απόφαση ληφθεί δεν θα περιορίζεται μόνο στον Κούρδο πολιτικό Κενάν Αγιάς, αλλά θα δεσμεύει και τα εκατομμύρια του κουρδικού λαού», κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy