Ο Guardian για κινητοποίηση και «αξιοπιστία» Κύπρου μετά τις κυρώσεις

Θυμήθηκε τον Μιλόσεβιτς, την κρίση στο Λίβανο και την πρώην Σοβιετική Ένωση

Θυμήθηκε τον Μιλόσεβιτς, την κρίση στο Λίβανο και την πρώην Σοβιετική Ένωση

Νέο δημοσίευμα που αναφέρεται στην κινητοποίηση των κυπριακών αρχών μετά από την υπαγωγή Κυπρίων στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου φιλοξενεί ο Guardian, σημειώνοντας τις δηλώσεις περί ανάγκης προστασίας της αξιοπιστίας της χώρας.

Θυμήθηκε τον Μιλόσεβιτς, την κρίση στο Λίβανο και την πρώην Σοβιετική ΈνωσηΗ βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για «αλλεπάλληλες συναντήσεις, έναν αέρα ευδιάκριτου πανικού, πολιτικούς να επιδίδονται σε μία φρενήρη επιχείρηση περιορισμού της ζημιάς και την Κύπρο για μία ακόμα φορά στο μάτι μιας καταιγίδας που συνδέεται με τη Ρωσία».

Παρατίθενται οι αποφάσεις και τα μέτρα που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση, όπως η νέα μονάδα εφαρμογής των κυρώσεων, η οποία θα δημιουργηθεί «με τεχνική υποστήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ως προς την εξαγγελία της Τράπεζας Κύπρου για κλείσιμο λογαριασμών Ρώσων καταθετών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι θεωρείται ένα μέτρο που υπερβαίνει τους περιορισμούς στους τραπεζικούς λογαριασμούς Ρώσων σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Αναλυτές στην Κύπρο με τους οποίους μιλά ο Guardian σχολιάζουν ότι η Κύπρος «πρέπει να αντιμετωπίσει τη φήμη της για διεθνή ακεραιότητα ως υπαρξιακό ζήτημα, ακριβώς όπως κάνει με το Κυπριακό».

Το δημοσίευμα σχολιάζει επίσης ότι λίγες χώρες έχουν αξιοποιήσει τις γεωπολιτικές αναταραχές όπως η Κύπρος, ενισχύοντας την οικονομία της με πρόσφυγες από το εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου τη δεκαετία του ‘70, καθιστάμενη ο βασικός προορισμός για «ξέπλυμα χρήματος» από το καθεστώς Μιλόσεβιτς κατά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και υποδεχόμενη τους πρώτους Ρώσους ολιγάρχες μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy