Ο Γενικός Έφορος Εκλογών παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του Α΄ γύρου των Προεδρικών

Έχει δοθεί εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο να προχωρήσει με τη διαδικασία εκτύπωσης των ψηφοδελτίων

Έχει δοθεί εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο να προχωρήσει με τη διαδικασία εκτύπωσης των ψηφοδελτίων

Το ψηφοδέλτιο του Α΄ Γύρου των Προεδρικών Εκλογών με τους 14 υποψήφιους Προέδρους, παρουσίασε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου.

Έχει δοθεί εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο να προχωρήσει με τη διαδικασία εκτύπωσης των ψηφοδελτίωνΣε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ετοιμασία του ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και αν χρειαστεί, οι επαναληπτικές εκλογές στις 12 του ίδιου μήνα.

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο για την Α΄ Κυριακή, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, «μετά από μια προεργασία που έγινε από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, καταλήξαμε στο τελικό δείγμα, το οποίο  επιθεώρησαν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, έγιναν κάποιες υποδείξεις για κάποιες λεπτομέρειες, έγιναν οι διορθώσεις και πλέον έχουμε το τελικό δείγμα του ψηφοδελτίου».

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, έχει ήδη δοθεί εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο να προχωρήσει με τη διαδικασία εκτύπωσης.

Το ψηφοδέλτιο έχει 14 υποψηφίους, το μήκος του είναι το ίδιο όπως προηγούμενες φορές λόγω των τεχνολογικών περιορισμών, λόγω του μεγέθους του χαρτιού αλλά και του τρόπου που μπορούν οι μηχανές του τυπογραφείου να λειτουργήσουν.

Διευκρίνισε πως για να μπορέσουν να χωρέσουν όλοι οι υποψήφιοι, το πλάτος της στήλης του κάθε υποψηφίου έχει μειωθεί και είναι περίπου στα 4 εκατοστά. Ωστόσο, σημείωσε, αυτό έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εμφανείς οι υποψήφιοι.

Περαιτέρω, έγινε ρύθμιση ούτως ώστε να αριθμηθούν οι υποψήφιοι με τρόπο που να μπορεί εύκολα να αναγνωρίζεται η σειρά τους και με τον αριθμό κατάταξης τους.

Ο  Γενικός Έφορος Εκλογών σημείωσε ότι η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο είναι αυτή που καθορίζει η νομοθεσία. Εξήγησε πως στην αρχή τοποθετήθηκαν οι κομματικοί υποψήφιοι ή αυτοί που αντιπροσωπεύουν κομματικούς συνδυασμούς κατά αλφαβητική σειρά των κομμάτων ή των συνδυασμών που εκπροσωπούν, στη συνέχεια ακολουθούν οι ανεξάρτητοι κατά αλφαβητική σειρά του επιθέτου του κάθε υποψήφιου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εκτύπωση του ψηφοδελτίου, είπε πως είτε σήμερα είτε αύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία. Τα ψηφοδέλτια, εξήγησε, αφού τυπωθούν θα τοποθετηθούν σε ασφαλές χώρο για να διασφαλιστεί πλήρως η εκλογική διαδικασία και στη συνέχεια θα κατανεμηθούν στα επιμέρους εκλογικά κέντρα, ούτως ώστε να δοθούν στους εφόρους για να τοποθετηθούν στις κάλπες στον κατάλληλο χρόνο, δηλαδή την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ενστάσεις, σημείωσε πως η νομοθεσία δεν προβλέπει διαδικασία ένστασης. Η νομοθεσία προβλέπει πως κάθε υποψήφιος δύναται να έχει το όνομα του, τη φωτογραφία του και έμβλημα, το οποίο υποβάλλεται μαζί με την υποψηφιότητα.

Από τη στιγμή που επικυρωθούν οι υποψηφιότητες, επικυρώνεται η φωτογραφία και το έμβλημα και αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν, είπε.

Αυτό που έγινε χθες, διευκρίνισε, είναι κάποιες παραστάσεις από κάποιο υποψήφιο, του εξηγήθηκαν οι πρόνοιες της νομοθεσίας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του εμβλήματος και επιπρόσθετα έγινε τέτοια προσαρμογή του χρώματος του εμβλήματος που έχει δώσει ο συγκεκριμένος υποψήφιος ώστε να μην  υπάρχει περίπτωση να μπερδευτεί με το έμβλημα κάποιου άλλου υποψηφίου.

Η σειρά των υποψηφίων

Τα ονόματα των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, θα είναι με την ακόλουθη οριζόντια σειρά:

 

 1. ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
 2. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
 3. ΙΟΥΛΙΑ ΧΟΒΡΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
 4. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
 5. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
 6. ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
 7. ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΙΔΗΣ
 8. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ
 9. ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
 10. ΤΣΕΛΕΣΤΙΝΑ ΝΤΕ ΠΕΤΡΟ
 11. ΑΛΕΞΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
 12. ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ
 13. ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ
 14. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ

 

Έχει δοθεί εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο να προχωρήσει με τη διαδικασία εκτύπωσης των ψηφοδελτίωνΣτα ψηφοδέλτια θα περιλαμβάνονται και οι φωτογραφίες, ως επίσης τα εμβλήματα που δήλωσαν οι υποψήφιοι/ες.

Η ένσταση που υπέβαλε ο Γ.Κολοκασίδης για το σημείο  πάνω από τη φωτογραφία του Αλέξιου Σαββίδη δεν έγινε αποδεκτή καθότι θεωρήθηκε ως έμβλημα του εν λογω υποψηφίου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy