Νίκος Χριστοδουλίδης: Ανακηρύχθηκε επίσημα Πρόεδρος της Κύπρου – Ενωτικός στην πρώτη ομιλία του

"Αφήνουμε πίσω μας όσα μας πλήγωσαν και όσα μας πίκραναν. ".

Ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Με συνθήματα, τραγούδια και πανηγυρισμούς υποδέχθηκε ο κόσμος στο στάδιο “Τάσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία” τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο πλευρό του στην εξέδρα των επισήμων εκτός από την οικογένειά του βρέθηκαν οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος, Μάριος Καρογιάν, Ελένη Θεοχάρους και οργανωμένα σύνολα που στήριξαν την υποψηφιότητά του. Πίσω από την εξέδρα βρέθηκαν βουλευτές, στελέχη των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητά του, μέλη των οργανώσεων και των κινημάτων που τον στήριξαν και μέλη του επιτελείου του. Τις κερκίδες του κλειστού γηπέδου κατέκλυσαν οι ψηφοφόροι του Νίκου Χριστοδουλίδη. Στην εξέδρα των δημοσιογράφων, εκτός από τα κυπριακά Μέσα, βρίσκονται και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων ειδήσεων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την τελετή ανακήρυξής του σε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής (12/02) κάλεσε σε ενότητα. «Σας κοιτάζω στα μάτια και με κάθε ειλικρίνεια σας δίνω μια υπόσχεση. Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας. Σας είμαι ευγνώμων για την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τη στήριξή σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Αναφέρθηκε στο όραμά του για μια χώρα ελεύθερη, που θα προσφέρει για όλους τους πολίτες συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας και τόνισε ότι “ο κυπριακός λαός έχει μιλήσει”. “Δεν θα φεισθώ κόπων για να πραγματώσω το όραμα που μοιράστηκα μαζί σας, ώστε , που να προσφέρει σε όλους τους πολίτες συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, για όλους τους πολίτες, χωρίς εξαίρεση και χωρίς αποκλεισμούς”, ανέφερε.

Στο κατάμεστο στάδιο “Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία” ο Γενικός Έφορος Εκλογής, Δρ Κώστας Κωνσταντίνου ανακήρυξε επίσημα ως νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος συγκέντρωσε το 51,91% των ψήφων, έναντι 48,03% του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Καλώντας σε ενότητα για την επόμενη μέρα, ο κ. Χριστοδουλίδης κάλεσε να “αφήνουμε πίσω μας όσα μας πλήγωσαν και όσα μας πίκραναν. “.

Τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί στις ελπίδες και στις προσδοκίες του κόσμου. “Είμαι πανέτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας. Είμαι πανέτοιμος για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων αλλά και των σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας. “.

Επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής, με ικανούς ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους και τη νέα γενιά, ανέφερε ότι “η εθνική ενότητα είναι μια ιστορική αναγκαιότητα”.

Ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης

 

Θέτοντας το Κυπριακό ως την πρώτη προτεραιότητά του, ο ανακηρυχθείς Πρόεδρος υπογράμμισε ότι ύψιστη έγνοια του είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας. “Θα κάνω τα πάντα για να επαναρχίσει ο διάλογος για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού. που να διασφαλίζει ότι θα αφήσουμε στα παιδιά μας μια χώρα επανενωμένη στο έδαφος, στους θεσμούς, στην οικονομία. Μια πατρίδα που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων”.

Έστειλε, επίσης, μήνυμα απεριόριστου σεβασμού προς τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τους παθόντες, τους συγγενείς των αγνοουμένων, “όλους αυτούς που υποφέρουν από τα τραύματα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Παραμένουν στην προμετωπίδα της προσπάθειάς μας για τερματισμό της παρανομίας και της αδικίας”, είπε.

Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “συμμετέχουμε στο πένθος τους και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε δίπλα τους.Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι το τελευταίο ακρωτηριασμένο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. “Οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σε όλους τους τομείς”, πρόσθεσε.

Στους υπόλοιπους τομείς, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος ανέφερε ότι είναι επικεντρωμένος για την άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων ενεργειών για την οικονομία και την κοινωνία. “Έχω ολοκληρώσει την προεργασία και έχω Σχέδιο Δράσης για το κάθε Υπουργείο, ώστε να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε αμέσως”, τόνισε.

Ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Όπως είπε, στόχος είναι να πετύχουμε μια κοινωνία που θα είναι συμπεριληπτική, με ενσυναίσθηση και που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. “Να πετύχουμε μια , που θα είναι ανθεκτική και ανταγωνιστική. Για ένα , αποτελεσματικό, φιλικό προς τον πολίτη, με διαφάνεια, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και λογοδοσία. Για μια , στις πόλεις και στην ύπαιθρο μας, για όλους ανεξαιρέτως. Μια πατρίδα που θα μεριμνήσει άμεσα ώστε να μην αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους παράτυπους μετανάστες. Ένα κράτος που θα στηρίζει ουσιαστικά τον γεωργό και τον κτηνοτρόφο, και που θα αναγεννήσει στην πράξη τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας και θα αναζωογονήσει την ύπαιθρο”.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας Κύπρου που θα είναι στο πλευρό των οικογενειών και των νέων έμπρακτα, που θα δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις και θα στηρίζει τους ευάλωτους πολίτες, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους όσοι χρήζουν ειδικής φροντίδας και στήριξης. Επιπλέον, θα θέσει ψηλά τον πήχη για την παιδεία και τον πολιτισμό, με καλά δημόσια σχολεία και προαγωγή του αθλητισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. “Θα ενισχύσουμε και θα βελτιώσουμε το ΓεΣΥ, τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων χρόνων, που διασφαλίζει σε κάθε πολίτη ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι μίλησε και με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ και με άλλες προσωπικότητες. ” Θα συνεχίσουμε τη διεύρυνση των σχέσεών μας με όλες τις όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και με όλες τις δυνάμεις που μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, στο συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της ΕΕ”.

Ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την υποψηφιότητά του: το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, το Κίνημα Αλληλεγγύη, το Κίνημα Κυπρίων Κυνηγών, το Κόμμα των Ζώων, τις οργανώσεις, τις ομάδες και άλλα οργανωμένα σύνολα, καθώς και τους εθελοντές που δούλεψαν τους τελευταίους μήνες.

Επιπλέον, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την οικογένειά του, “που ήταν δίπλα μου καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης διαδρομής. Ευχαριστώ τη σύζυγό μου, τα παιδιά μου, όλα τα μέλη της οικογένειάς μου στην Κύπρο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που όλους αυτούς που ήταν το στήριγμά μου”, ανέφερε.

Τιμώ και σέβομαι όσους δεν με ψήφισαν

Αναφερόμενος στους πολίτες που δεν τον ψήφισαν, ο κ. Χριστοδουλίδης τους ευχαρίστησε, σημειώνοντας ότι “αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Τους τιμώ και τους σέβομαι. Στην Κύπρο που οραματίζομαι δεν υπάρχουν οι «δικοί μας» και οι «άλλοι». “.

Σε αυτό το πλαίσιο, ευχαρίστησε και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας και ετοιμότητας για “να ενώσουμε δυνάμεις” για το καλό της χώρας.

Απευθυνόμενος στο ΑΚΕΛ, είπε ότι σέβεται και τιμά το κόμμα, την ηγεσία του, τον κ. Στεφάνου αλλά και τον κόσμο του. Εξέφρασε επίσης τον απεριόριστο σεβασμό του για τον ανθυποψήφιό του Ανδρέα Μαυρογιάννη, “για τον ωραίο αγώνα που δώσαμε”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Δημοκρατικό Συναγερμό και στον Πρόεδρό του, Αβέρωφ Νεοφύτου, την ηγεσία του κόμματος και τον κόσμο του, ενώ ο κόσμος φώναζε το σύνθημα “Σεισμός, Σεισμός, Συναγερμός”.

“Μέσα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ζήσαμε δύσκολες στιγμές, σε πολιτικό και σε ανθρώπινο επίπεδο. “. Πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει με τον κ. Νεοφύτου, κι έχει δεχθεί τα θερμά συγχαρητήριά του. Τον ευχαρίστησε και είπε ότι θα επιδιώξει να τον συναντήσει το συντομότερο.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, “για την πολύχρονη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, μέσα από τα αξιώματα που μου ανέθεσε. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων”.

“Είμαι βαθύτατα συγκινημένος που καταφέραμε να κάνουμε πλειοψηφικό ρεύμα το προεκλογικό μας πρόγραμμα, το οποίο καταρτίσαμε μετά από διάλογο με τους πολίτες, μαζί με την κοινωνία των πολιτών, με όλες τις Κύπριες και Κύπριους, με τους νέους μας αλλά και τους απόμαχους της ζωής. Αυτή η, που ξεκίνησε προεκλογικά, θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της προεδρικής μου θητείας”.

Για την επόμενη μέρα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “θα κάνουμε το πρώτο βήμα για καλύτερες ημέρες. Με ενότητα, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια”.

“Απόψε νικητές είσαστε όλοι εσείς. Μαζί ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι, μαζί πορευτήκαμε και μαζί θα το συνεχίσουμε. Από τα βάθη της ψυχής μου σας ευχαριστώ θερμά. Σας ευχαριστώ για τη στήριξη, σας ευχαριστώ για το κουράγιο αλλά και την έμπνευση που μου δώσατε σε αυτόν το μεγάλο αγώνα. , κατέληξε ο ανακηρυχθείς Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης .

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy