Νέα έφοδος στο ΕΚ για την διαφθορά στην υπόθεση με το Κατάρ το απόγευμα της Δευτέρας

Ενώπιον δικαστηρίου την Τετάρτη οι συλληφθέντες

Ενώπιον δικαστηρίου την Τετάρτη οι συλληφθέντες

Νέα έφοδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά για την κατάσχεση ηλεκτρονικών στοιχείων, πραγματοποιήθηκε από τις Βελγικές αρχές το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Βελγικής αστυνομίας, η οποία αναφέρει επίσης πως οι τέσσερις συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου πριν την δίκη.

Ενώπιον δικαστηρίου την Τετάρτη οι συλληφθέντεςΣύμφωνα με την ανακοίνωση, τη Δευτέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν νέες έρευνες στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την υπόθεση διαφθοράς, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως σημειώνεται, από την Παρασκευή έχουν «παγώσει» με τη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας του Κοινοβουλίου οι ηλεκτρονικοί λογαριασμοί δέκα ατόμων από το προσωπικό του θεσμού ώστε να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων και δεδομένων. Ο σκοπός της σημερινής εφόδου ήταν να κατασχεθούν αυτά τα στοιχεία.

Οι εισαγγελικές αρχές πρόσθεσαν πως έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες και στην Ιταλία την Κυριακή με τη συνεργασία του Eurojust. Συνολικά, σημειώνεται, από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν γίνει 20 έρευνες: 19 σε οικίες και μια στα γραφεία του Κοινοβουλίου.

Κατά τις εφόδους, κατασχέθηκαν «600 χιλιάδες ευρώ στην οικεία υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150 χιλιάδες ευρώ σε διαμέρισμα μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρεται.

Μέχρι στιγμής, συνεχίζει η ανακοίνωση, έξι άτομα έχουν προσαχθεί, εκ των οποίων τέσσερα – μεταξύ τους και ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – έχουν συλληφθεί.

Οι τέσσερις ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου ώστε να αποφασιστεί κατά πόσο θα συνεχιστεί η κράτησή τους ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους μέχρι τη δίκη.

Στην ανακοίνωση γίνονται και αναφορές, χωρίς ονόματα, στη νομική βάση των ερευνών σε κατοικίες ευρωβουλευτών, η οποία ήταν διαφορετική ανάλογα με την εθνικότητα τους και την τοποθεσία όπου βρίσκονταν.

Ειδικότερα, σε περίπτωση έρευνας των Βελγικών αρχών για Βέλγο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ισχύουν οι κανόνες της ασυλίας για τους Βέλγους βουλευτές. Προϋπόθεση για να γίνει έφοδος εις βάρος Βέλγου ευρωβουλευτή, το σύνταγμα της χώρας προβλέπει εντολή από δικαστήριο και την παρουσία του Προέδρου του συγκεκριμένου Κοινοβουλίου.

Και οι δύο προϋποθέσεις ίσχυαν στις έρευνες που έγιναν το Σαββατοκύριακο, σημειώνεται στην ανακοίνωση, αναφορά που παραπέμπει στην έρευνα που έγινε στην οικία του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα το Σάββατο, όπου ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα πως η διαπίστωση εγκλήματος επ’ αυτοφώρω «καθιστά επίσης δυνατό να αναληφθούν ενέργειες, και ιδιαίτερα η διενέργεια ερευνών, ακόμα και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας», αναφορά που παραπέμπει στην περίπτωση της Ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy