«Να έχετε στην έγνοια σας το Κυπριακό» ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τους κάλεσε να εργαστούν στενά με τον νέο Πρόεδρο για την εξεύρεση λύσης, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Τους κάλεσε να εργαστούν στενά με τον νέο Πρόεδρο για την εξεύρεση λύσης, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να έχουν στην έγνοια τους το Κυπριακό, στη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο συμμετείχε στις Βρυξέλλες.

Τους κάλεσε να εργαστούν στενά με τον νέο Πρόεδρο για την εξεύρεση λύσης, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένουΟι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, εξήραν τη μεγάλη προσφορά του Προέδρου Αναστασιάδη κατά τη συμμετοχή του τις τελευταίες μέρες τόσο στην τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες όσο και στην 9η Σύνοδο Κορυφής του σχήματος EUMED – 9 που προηγήθηκε στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον φίλο τους Νίκο, όπως τον αποκάλεσαν και τον ευχαρίστησαν για τη συνεισφορά του.

Η δεκαετής παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στις Συνόδους του Συμβουλίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη με ειδική τελετή στο περιθώριο του δείπνου εργασίας, παρουσία των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ και των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως μια ελκυστική προσωπικότητα, εκθειάζοντας το γεγονός ότι ήταν από τα έμπειρα μέλη του Συμβουλίου, τόνισε ότι πάντοτε ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει υπέρ της οικοδόμησης της κοινής ευρωπαϊκής αντίληψης.

«Όταν ανέλαβα Πρωθυπουργός του Βελγίου και συμμετείχα στο πρώτο μου Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν μόλις σε είχα γνωρίσει και εντυπωσιάστηκα από τη χάρη σου, την ευγένειά σου, τη λεπτότητά σου, τον τρόπο με τον οποίο διατύπωνες τα επιχειρήματά σου και εξέφραζες τις απόψεις σου, για το καλό της χώρας σου και του λαού σου» είπε ο κ. Μισιέλ, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν πάντοτε πρόθυμος να συμμετάσχει υπέρ της οικοδόμησης της κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν υπέρ της άρρηκτης συνεργασίας,  υπηρετώντας το κοινό πρόγραμμα. «Μας συνήθισες στην αψεγάδιαστη ρητορική σου, στην κατάθεση της τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας σου, αναπτύσσοντας πλήρως τα επιχειρήματά σου και για όλα αυτά σου οφείλω ένα ευχαριστώ» ανέφερε ο κ. Μισιέλ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φανερά συγκινημένος, είπε ότι η ιδιότητα του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δέκα συναπτά έτη αποτελεί μια από τις εμπειρίες ύψιστης τιμής της ζωής του.

«Σίγουρα δεν ήταν εύκολη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες προκλήσεις και πολλές κρίσεις που όλοι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα όλων των μελών για εξεύρεση από κοινού ωφέλιμων λύσεων προς αντιμετώπιση των ανησυχιών και για ικανοποίηση των συμφερόντων εκάστου κράτους μέλους ξεχωριστά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε στους Ευρωπαίους ηγέτες ένα αίτημα το οποίο σχετίζεται με το όραμα του για επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

«Αυτό που ζητώ από όλους εσάς είναι να έχετε έγνοια για το κυπριακό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα, το οποίο στην ουσία είναι ευρωπαϊκό, αφού ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει διαιρεμένο. Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος εισπράττει καθημερινώς απειλές και υποφέρει από παραβιάσεις ενάντια στην κυριαρχία της, καθώς και στην απρόσκοπτη εφαρμογή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να εργαστούν στενά με τον νέο Πρόεδρο για την εξεύρεση λύσης, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των καθορισμένων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας, ταυτόχρονα, επιρροή στην Τουρκία για να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις και να απέχει από οποιεσδήποτε προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκε βίντεο-αφιέρωμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για την πολύτιμη συνεισφορά και συμβολή του στην ΕΕ.

Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα στη 9η Σύνοδο Κορυφής του EUMED – 9, του οποίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν από τους πρωτεργάτες, ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του τον προσεχή Μάρτιο, αποχαιρέτησε τους ηγέτες του σχηματισμού των νότιων χωρών με τους οποίους, όπως ανέφερε, είχε μια άριστη συνεργασία αλλά και μια ειλικρινή φιλία.

«Θα ήθελα  για ακόμη μια φορά να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μου για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία, τη στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το εξίσου σημαντικό και για την ειλικρινή φιλία που αναπτύξαμε μεταξύ μας».

Το κλίμα στη Σύνοδο ήταν πολύ ευχάριστο απόδειξη της εξαιρετικής συνεργασίας που είχαν όλο αυτό το διάστημα οι ηγέτες του σχηματισμού EUMED – 9. Όπως τονίστηκε, όλοι οι ηγέτες εργάστηκαν σκληρά με στόχο τη συνεργασία και την αλληλοεκτίμηση προς όφελος όλων των κρατών που αποτελούν το σχηματισμό νότιων χωρών της Μεσογείου.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δεκαετή προσφορά του στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε και στη στάση που τηρούν οι ηγέτες του ΕUMED-9 στο Κυπριακό.

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κοστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Όλα αυτά τα χρόνια φτιάξαμε μια πολύ καλή φιλία. Οι δυο μας είμαστε οι συνδημιουργοί αυτής της ομάδας, η οποία θα συνεχίσει να εργάζεται».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κόστα του είπε «Νίκο, πραγματικά θα ήθελα να σε αγκαλιάσω με πνεύμα φιλίας για το ευρωπαϊκό σου πνεύμα, για τον πάντα εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο ενεργείς για να ξεπερνιούνται κάποιες αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ πολιτικών οικογενειών στην Ευρώπη. Ποτέ δεν πρόβαλες περισσότερο τα δικά σας συμφέροντα σε σχέση με τα συμφέροντα της ΕΕ», και πρόσθεσε ότι όλοι κατανοούν ιδιαιτέρως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη φιλία που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη του είπε «σε ευχαριστούμε πολύ για τη συμβολή σου στην Ευρώπη. Δούλεψα μαζί σου όταν ήμουν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τώρα εργάζομαι μαζί σου ως Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Σε ευχαριστώ για τη συμβολή σου προς όφελος της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι τα 9 κράτη που αποτελούν το σχηματισμό EUMED – 9 στη διακήρυξη τους επανέλαβαν την ισχυρή τους δέσμευση για μια βιώσιμη συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι δεσμευτικά για όλους, και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Συνεπώς, επισημαίνεται στη διακήρυξη, προτάσεις για λύση δύο κρατών είναι απαράδεκτες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy