Ν. Χριστοδουλίδης: Σεβαστή η επιθυμία ΑΚΕΛ για μη υπουργοποίηση στελεχών του

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα είναι υπεύθυνη, σοβαρή, πατριωτική κι ασφαλώς διεκδικητική

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα είναι υπεύθυνη, σοβαρή, πατριωτική κι ασφαλώς διεκδικητική

Το ΑΚΕΛ θα είναι στην αντιπολίτευση και η επιθυμία του να μην υπουργοποιηθούν στελέχη του κόμματος έγινε αποδεκτή από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα είναι υπεύθυνη, σοβαρή, πατριωτική κι ασφαλώς διεκδικητικήΣε δηλώσεις μετά την συνάντηση, στη Λευκωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς του για σχηματισμό Kυβέρνησης ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής αλλά και ουσίας. Οι εκλογές έχουν τελειώσει και τώρα σημασία έχει ν’ ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, πρόσθεσε λέγοντας ότι είναι απόλυτα σεβαστό πως υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις σε αριθμό θεμάτων, με το ΑΚΕΛ.

Υπάρχουν όμως προκλήσεις, σημείωσε, που θεωρεί ότι πρέπει να εργαστούν από κοινού για να ανταποκριθούν σε αυτό που η κοινωνία αναμένει, όχι μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά απ’ όλους όσοι εμπλέκονται στην δημόσια ζωή του τόπου, είτε αυτό είναι – είπε – να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, είτε κοινωνικά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του, πρόσθεσε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διαφωνίες ή η κριτική δεν θα δημοσιοποιούνται. Είναι απόλυτα σεβαστό μέσα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Ειλικρινή και εποικοδομητική χαρακτήρισε την συζήτηση που είχαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημειώνοντας ότι με τον νέο Πρόεδρο γνωρίζονται από παλιά κι αυτό βοηθά μια ειλικρινή συζήτηση. Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ θα είναι στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι πάντοτε το ΑΚΕΛ έχει συνείδηση το ρόλου του, της ευθύνης έναντι του τόπου και του λαού, ως μεγάλο κόμμα που είναι και η αντιπολίτευση θα είναι «υπεύθυνη, σοβαρή, πατριωτική κι ασφαλώς διεκδικητική για όλα εκείνα που θεωρούμε πως είναι προς όφελος της χώρας μας και του λαού μας».

Με αυτό τον τρόπο, είπε, θα κάνουν αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις ενώπιόν μας είναι πολλές, όπως και τα προβλήματα και τα στοιχήματα που έχουμε να κερδίσουμε ως τόπος, με πρώτο και καθοριστικό την λύση του Κυπριακού. Μίλησε για μια δύσκολη χρονική συγκυρία «σε έναν δύσκολο ομολογουμένως κόσμο».

Σε ερώτηση για το αν θα υπουργοποιήσει συγγενείς νυν Υπουργών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόθεσή του είναι ο σχηματισμός μιας Κυβέρνησης με άτομα που έχουν τεχνοκρατική κατάρτιση σε σχέση με το Υπουργείο που θα κληθούν να υπηρετήσουν, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της διακυβέρνησης που ο κυπριακός λαός ενέκρινε.

Δεν τον απασχόλησε, συνέχισε, το θέμα των συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού. «Η προτίμησή μου είναι να μην υπάρξει επαναδιορισμός Υπουργών που υπηρέτησαν σε προηγούμενες Κυβερνήσεις» είπε. Υπάρχει, δήλωσε, ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα που αν επέλεγε να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή η συμβολή του θα ήταν «καθοριστικής σημασίας».

Στην ερώτηση αν θα ισχύσουν οι μεταθέσεις των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών που αποφασίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη ή θα κάνει αλλαγές, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα το συζητήσει με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών.

Ερωτηθείς εάν υπουργοποίηση ατόμων από την ευρύτερη αριστερά, δυσαρεστήσει το ΑΚΕΛ ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα συμμετάσχει στην Κυβέρνηση και δεν θα επιθυμούσε να δει μια τέτοια εξέλιξη. Θα κριθούμε, πρόσθεσε, και εμείς για τον τρόπο που λειτουργούμε ως αντιπολίτευση.

Είναι απόλυτα σεβαστές οι αποφάσεις των κομμάτων, είτε τον στήριξαν, είτε όχι, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει διορισμός στελεχών του ΑΚΕΛ. Ήταν ξεκάθαρη η θέση του κ. Στεφάνου. Συζητήσαμε ευρύτερα από τον χώρο της αριστεράς. Είναι κάτι που ο κ. Στεφάνου μου μετέφερε ξεκάθαρα την θέση του ΑΚΕΛ».

Σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε ότι μίλησε για στελέχη και πως υπάρχουν άτομα που μπορεί να ψήφισαν τον χώρο της αριστεράς, αλλά δεν σημαίνει ότι αποκλείονται. Κι επανέλαβε ότι οι θέσεις του κ. Στεφάνου για το θέμα ήταν απόλυτα ξεκάθαρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy