“Λανθασμένοι και αβάσιμοι” οι ισχυρισμοί για αναφορές Στιούαρτ λένε τα ΗΕ

Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν προκάλεσαν την ενόχληση και την αντίδραση της Λευκωσίας

Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν προκάλεσαν την ενόχληση και την αντίδραση της Λευκωσίας

Για «λανθασμένους και αβάσιμους» ισχυρισμούς κάνουν λόγο τα Ηνωμένα Έθνη, σχολιάζοντας με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της “Γενί Ντουζέν”, σύμφωνα με το οποίο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της Φινλανδίας στη Νέα Υόρκη, πως η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, αλλά, αντί αυτού «μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν».

Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν προκάλεσαν την ενόχληση και την αντίδραση της Λευκωσίας«Εργαζόμαστε στενά και με τις δυο πλευρές αμερόληπτα. Απορρίπτουμε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς περί μεροληψίας. Είναι λανθασμένοι και αβάσιμοι», αναφέρεται σε ανάρτηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στο Twitter.

Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα προκάλεσαν την ενόχληση και την αντίδραση της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι, η ενημέρωση διοργανώθηκε στις 17 Ιανουαρίου για τις σκανδιναβικές χώρες στα ΗΕ και τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Στιούαρτ σε αυτή τη συνάντηση – όπως αναφέρει ο Μουτλούγιακαλι – υποστήριξε ότι «το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει τώρα ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά με την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όμως, μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν».

«Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, είπε και ότι ‘λέγεται συχνά σε εμένα ότι υποστηρίζω την τουρκική πλευρά, όμως κάνω μια αντικειμενική αξιολόγηση»’.

Ο Μουτλούγιακαλι γράφει ότι υπάρχουν μερικές σημαντικές διαπιστώσεις αναφορικά με το «βόρειο τμήμα του νησιού», όπως οι οικονομικές κυρώσεις στους Τουρκοκύπριους και ο κ. Στιούαρτ φέρεται να ανέφερε ότι επιδεινώνεται η οικονομική και κοινωνική κατάσταση και πως οι οικονομικές κυρώσεις προκαλούν περισσότερο πόνο στον λαό, όμως δεν αλλάζουν την πολιτική κατάσταση». Έρχεται ο καιρός της επανεξέτασης του χαρακτήρα αυτών των κυρώσεων», φέρεται να πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μουτλούγιακαλι, ο Κόλιν Στιούαρτ ανέφερε επίσης ότι «η παιδεία που παρέχεται στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της Κύπρου δεν μεγαλώνει ποιοτικούς νέους. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τουρκική πλευρά χρησιμοποιούν διδακτικά βιβλία ιστορίας που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους μονομερώς ως θύματα και τους άλλους ως ανηλεείς δολοφόνους. Και οι δύο πλευρές έχουν μουσεία σύγκρουσης που δείχνουν πως ήταν απάνθρωπη η άλλη πλευρά. Ναι, συνέβησαν τραγικά πράγματα, όμως αυτά δεν τα έπαθε μόνο η μία πλευρά. Το να μιλάμε μόνο για το παρελθόν που δεν θα μπορούσε να αλλάξει πλέον, δεν θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία στο μέλλον’».

Στην ενημέρωση ο κ. Στιούαρτ φέρεται ακόμη να υπενθύμισε ότι το 2017 συστάθηκε μια επιτροπή ιστορικών βιβλίων που σκόπευε στην παραγωγή διδακτικών βιβλίων που θα ικανοποιούσαν και τις δύο πλευρές. «Ενώ η τουρκοκυπριακή κοινότητα συμμετείχε ενεργώς στις ετοιμασίες, η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν έκανε οποιανδήποτε εργασία», φέρεται να πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι έλκυσαν την προσοχή του ειδικά τα λόγια του κ. Στιούαρτ πως «ενώ η ελληνοκυπριακή ηγεσία κατηγορεί την τουρκική πλευρά, οι ίδιοι δεν κάνουν τίποτα το οποίο δεν θέλουν να κάνουν».

Δηλώσεις Σιντίκ

Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τα όσα δημοσίευσε η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» περί αναφορών του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, κατά τη διάρκεια συνάντησης για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, είπε ότι λα όσα περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα του τ/κ Τύπου είναι λανθασμένοι και αβάσιμοι ισχυρισμοί, τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνουμε.

«Απορρίπτουμε όλους τους ισχυρισμούς περί μεροληψίας ως λανθασμένους και αβάσιμούς. Εργαζόμαστε στενά με τις δυο πλευρές αμερόληπτα», είπε ο κ. Σιντίκ.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το ΚΥΠΕ έχει προγραμματιστεί για να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί συνάντηση του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαου Μενελάου, με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, με τη συμμετοχή και του κ. Στιούαρτ.

Ερωτηθείς για το αποχαιρετιστήριο δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο κ. Σιντίκ είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν από τις δυο πλευρές να τα ενημερώσουν για το θέμα αυτό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy