Κορυφώνονται οι διεργασίες ενόψει του 2ου γύρου των Προεδρικών Εκλογών

Κρίσιμη συνεδρία του ΠΓ ΔΗΣΥ που αποφασίζει τι θα πράξει -Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η απόφαση θα είναι κατά βούληση με παρότρυνση υπέρ του Χριστοδουλίδη

Κρίσιμη συνεδρία του ΠΓ ΔΗΣΥ που αποφασίζει τι θα πράξει -Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η απόφαση θα είναι κατά βούληση με παρότρυνση υπέρ του Χριστοδουλίδη

Κορυφώνονται οι διεργασίες ενόψει του 2ου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, με τους δυο υποψήφιους, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη να επιδιώκουν όσο το δυνατόν ευρύτερη στήριξη των υποψηφιοτήτων τους από κόμματα, κινήσεις και δυνάμεις που έμειναν εκτός   2ου γύρου.

Κρίσιμη συνεδρία του ΠΓ ΔΗΣΥ που αποφασίζει τι θα πράξει -Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η απόφαση θα είναι κατά βούληση με παρότρυνση υπέρ του ΧριστοδουλίδηΌλα τα βλέμματα είναι το απόγευμα στραμμένα στην Πινδάρου όπου το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αποφασίζει στις 6μμ, τι θα πράξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με τις ενδείξεις, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να συγκλίνουν σε δυο επιλογές: Κατά συνείδηση ψήφο με συγκεκριμένη παρόντρυνση προς τους ψηφοφόρους του κόμματος ή στήριξη στο Νίκο Χριστοδουλίδη. Και οι δυο επιλογές θεωρούνται δύσκολες για το κόμμα, το οποίο για πρώτη φορά στη 47χρονη ιστορία του αποτυγχάνει να περάσει στο 2ο γύρο Προεδρικών Εκλογών.

 

Επίσημα ωστόσο αφήνονται ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, με ορισμένα ενεργά ή αδρανοποιημένα στελέχη του κόμματος να έχουν ήδη τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρία του Π.Γ. αναμένεται να παραστεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και οι απόψεις του θα έχουν βαρύνουσα σημασία. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή ο Ν. Αναστασιάδης τάσσεται υπέρ της στήριξης του Ν.Χριστοδουλίδη, ενώ υπάρχουν 4-5 στελέχη που διαφωνούν κάθετα λόγω της στάσης του να βρεθεί απέναντι από το κόμμα και δεν σεβάστηκε τους θεσμούς.

Η ίδια πηγή δήλωσε πως τα  2-3 στελέχη που δημόσια τάχθηκαν υπέρ του Μαυρογιάννη δεν θεωρούνται ικανά να επηρεάσουν το σώμα και ότι τώρα το κόμμα δεν έχει χρειάζεται να περιπέσει σε μια εσωστρέφεια .Ούτε και οι απόψεις “να μείνουμε όσοι μείνουμε αλλά καθαροί σε αρχές” έχουν απήχηση.

Οι επαφές

Τη Δευτέρα, η ηγεσία του κόμματος πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τους δύο υποψηφίους που διεκδικούν την προεδρία στον δεύτερο γύρο. Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και ακολούθησε συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρογιάννης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και αργότερα συναντήθηκε και με τον Αχιλλέα Δημητριάδη. Σήμερα αναμένεται να συναντήσει τους κ. Χριστοφίδη και Κολοκασίδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να έχει σήμερα συναντήσεις με άλλους υποψηφίους και κόμματα, όπως το Κίνημα Οικολόγων και με τους κ. Χριστοφίδη, Κολοκασίδη.

Το ΕΛΑΜ θα απευθύνει επιστολή προς τους δύο υποψήφιους στους οποίους θα θέσει τις πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος και αναμένει τις τοποθετήσεις τους πριν το βράδυ της Τετάρτης που θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να αποφασίσει πως θα λειτουργήσει στον Β΄γύρο τον προεδρικών εκλογών. Όπως δήλωσε σε σημερινή πρωινή εκπομπή ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη, αναμένεται ότι την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, το ΕΛΑΜ θα ανακοινώσει δημόσια την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.Χαρακτήρισε ως λάθος την στάση του επιτελείου Μυρογιάννη να μην απαντήσει στην επιστολή του ΕΛΑΜκαθότι όπως είπε το Κίνημα πήρε πέραν των 23.000 ψήφων που θα είναι καθοριστικοί για την εκλογή του νέου Προέδρου

Το Κίνημα Οικολόγων πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Όπως είπε ο κ. Θεοπέμπτου , αποφασίστηκε η σύγκληση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης για την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κινήματος ένας εκ των δύο υποψηφίων, θα πρέπει να λάβει υποστήριξη από το 60% των μελών της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης. Το Κίνημα συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον κ. Μαυρογιάννη και αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή του αναφορικά με τον υποψήφιο, που θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Ο κ. Δημητριάδης όπως είχε δηλώσει και την Δευτέρα θα θέσει τις 12 προτεραιότητες του στου δύο υποψηφίους και θα τοποθετηθεί ανάλογα με την ανταπόκριση των υποψηφίων σε αυτές.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε τη Δευτέρα ότι αναμένεται να συναντηθεί και με τους δύο υποψηφίους σήμερα, Τρίτη, ενώ αργότερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του για στήριξη ενός εκ των δύο, αφού πρώτα συνέλθει το 14μελές συμβούλιο του Κινήματος Νέο Κύμα.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης ανακοίνωσε ότι θα έχει σήμερα, Τρίτη συναντήσεις και με τους δύο υποψηφίους για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στις 11.15 με τον υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο κ. Κολοκασίδης αναμένεται να τοποθετηθεί αναφορικά με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το πιθανότερο την Τετάρτη.

Α.Γκιούρωφ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy