Η PEGA καλεί την Κύπρο να καταργήσει άδειες εξαγωγής λογισμικών κατασκοπείας

Καλεί επίσης την Κύπρο να δημοσιοποιήσει την έκθεση του ειδικού ανακριτή για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν

Καλεί επίσης την Κύπρο να δημοσιοποιήσει την έκθεση του ειδικού ανακριτή για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν

Η Κύπρος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως εξαγωγικός κόμβος για λογισμικό κατασκοπείας και θα πρέπει να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής που έχει εκδώσει οι οποίες δεν συνάδουν με τη νομοθεσία της ΕΕ αναφέρει στην έκθεσή της η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και του αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA).

Καλεί επίσης την Κύπρο να δημοσιοποιήσει την έκθεση του ειδικού ανακριτή για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βανΗ έκθεση, ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας με 30 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους κατά και 4 αποχές, καθώς και το κείμενο στο οποίο περιγράφονται οι συστάσεις για το μέλλον με 30 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 2 αποχές.

Στις συμβιβαστικές για την Κύπρο αναφορές η έκθεση «συμπεραίνει ότι είναι πιθανόν να έγιναν παραβιάσεις και κακοδιοίκηση στην εφαρμογή της Ενωσιακής νομοθεσίας στην Κύπρο».

Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί την Κύπρο να αξιολογεί διεξοδικά όλες τις άδειες εξαγωγής που εκδίδονται για λογισμικό υποκλοπής spyware και να τις καταργεί όπου χρειάζεται.

Επίσης, καλεί την Κύπρο να προχωρήσει σε διεξοδική αξιολόγηση της αποστολής υλικού spyware εντός της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ μεταξύ κρατών μελών και χαρτογράφηση των διαφόρων ισραηλινών εταιρειών ή εταιρειών που ανήκουν και διευθύνονται από Ισραηλινούς πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην Κύπρο και εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες.

Ακόμη προστίθεται ότι καλεί την Κύπρο να δημοσιοποιήσει την έκθεση του ειδικού ανακριτή για την υπόθεση «Spyware Van», όπως ζητήθηκε από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της επίσημης αποστολής στην Κύπρο και να διερευνήσει πλήρως, με τη βοήθεια της Ευρωπόλ, όλους τους ισχυρισμούς περί παράνομης χρήσης και εξαγωγής λογισμικού κατασκοπείας, ιδίως σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών και Κύπριους πολίτες.

Σήμερα, Τρίτη, στις 14:30 (15:30 ώρα Κύπρου) αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γερούν Λενάερς (ΕΛΚ, Κάτω Χώρες) και την εισηγήτρια της έκθεσης Σοφία ιν ‘τ Βελντ (Φιλελεύθεροι, Κάτω Χώρες), όπου αναμένεται να γίνει ενημέρωση για το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών.

Το τελικό κείμενο αναμένεται να υποβληθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συνόδου που θα αρχίσει στις 12 Ιουνίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy