Η Κύπρος συνεισφέρει €2,5 εκ. στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία,

Υπεγράφη η Δακρατική Συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών

Υπεγράφη η Δακρατική Συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών

Τη συνεισφορά της Κύπρου προς την ελληνική Πολεμική Αεροπορία του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ως ένδειξη αλληλεγγύης μετά τον θάνατο των δύο πιλότων του Φάντομ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια της Υπεγράφη η Δακρατική Συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδώνεπίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στο Μάτι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περιοχή του Ματιού, η οποία επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, προκειμένου να μετάσχουν στην τελετή τοποθέτησης θεμέλιου λίθου για το συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών και το πάρκο, που θα κατασκευαστούν με τη συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να διαθέσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι αποτελεί μια ακόμα ένδειξη αλληλεγγύης.

«Δυστυχώς, η επίσκεψή μου σήμερα συμπίπτει και με ένα τραγικό γεγονός: την απώλεια των δύο ηρωικών πιλότων. Γι’ αυτό και πάλι ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελληνική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να συνεισφέρει 2,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ένα μέρος είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης πώς θα διατεθεί στην Πολεμική Αεροπορία και το άλλο μέρος εις μνήμην των ηρωικών πιλότων», εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης.

Στο ζήτημα της συνεισφοράς της Κύπρου για τα έργα κοινωνικών κατοικιών και το πάρκο στο Μάτι, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι επρόκειτο για «ένα ελάχιστο στοιχείο αλληλεγγύης στον ελλαδικό ελληνισμό που τόσο μας συμπαραστάθηκε σε κρίσιμες ώρες».

Δηλώνοντας συγκινημένος για τη σημερινή επίσκεψή του στο Μάτι, όπου ενημερώθηκε για τα έργα που θα υλοποιηθούν, εξήγησε ότι το ένα εκατομμύριο ευρώ που συγκεντρώθηκε από τις συνεισφορές Κύπριων ιδιωτών και επιχειρήσεων θα διατεθεί για τη δημιουργία του πάρκου και τα δέκα εκατομμύρια που διατέθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία θα απορροφηθούν στη δημιουργία του συγκροτήματος δέκα πολυκατοικιών, με 14 διαμερίσματα έκαστη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι καθώς βρίσκεται στις τελευταίες μέρες της προεδρικής του θητείας, η παρουσία του στην Ελλάδα για τον συγκεκριμένο σκοπό δημιουργεί στον ίδιο μέγιστη συγκίνηση. «Και μετά την Προεδρία, θα παραμείνω αγωνιστής για την ειρήνη, την ελευθερία της πατρίδας μας, την κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε.

Τελευταία συνάντηση ως Πρόεδρος  με Μητσοτάκη

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στενή συνεργασία που είχε με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι

«μέσα από τη στενή συνεργασία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε -και νομίζω αντιμετωπίσαμε- αρκετούς κινδύνους από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και μέσα από τη διπλωματία, την καλή γειτονία που διδάξαμε πώς χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς συμμαχίες που έχουμε χτίσει. Θεωρώ , είπε πως θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια λύση που να είναι λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Κάτι, σημείωσε, «που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, συμβάλλοντας, έτσι, στην επικράτηση της ειρήνης, αλλά και της προκοπής του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι ο δεύτερος λόγος της σημερινής του παρουσίας στην Ελλάδα είναι και η εμπράκτως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνισμό, προς τον ελλαδικό ελληνισμό, με τη θεμελίωση των οικισμών, των κοινωνικών κατοικιών στο Μάτι.

«Επαναλαμβάνω, αυτό είναι μια απλή ένδειξη, γιατί πολλαπλάσια ήταν και κατά τον ίδιο τρόπο και η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, είτε με θυσίες, με αίμα, είτε και με υλικές ενέργειες που στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ συγκινητική στιγμή καθώς σήμερα υποδέχθηκε για τελευταία φορά τον κ. Αναστασιάδη με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Κύπρου.

«Θέλω από καρδιάς και πιστεύω διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, αλλά και του ελληνισμού συνολικά, να σε ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που προσέφερες στην πατρίδα σου. Δέκα χρόνια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθες στα πράγματα εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το γνωρίζουμε καλά, εξάλλου, διότι και εμείς περάσαμε αντίστοιχες, ενδεχομένως και βαρύτερες, περιπέτειες από σας. Κατάφερες, όμως, όχι μόνο να ανορθώσεις την οικονομία αλλά και να προχωρήσεις συνολικά την πατρίδα σου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και νομίζω ότι έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος γι΄ αυτό», σημείωσε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να επιλυθεί εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθησή του ότι το ζήτημα της δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης θα παραμείνει στην καρδιά του κ. Αναστασιάδη. «Ένας στόχος, ένας σκοπός για τον οποίο αγωνίστηκες καθ΄ όλη σου τη σταδιοδρομία και πριν γίνεις Πρόεδρος και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μέσα στην καρδιά σου για πάντα», σημείωσε.

Στη συνέχεια υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομο Προδρόμου, Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών που στόχο έχει την προώθηση και διευκόλυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών που απονέμονται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή φορείς Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελληνική Δημοκρατία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy