Για την ανάγκη σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο, συμφώνησαν Μητσοτάκης-Μπλίνκεν

Σήμερα η έναρξη του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Σήμερα η έναρξη του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέδειξαν κατά τη συνάντησή τους, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τις συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μπλίνκεν έγινε συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν το εξαιρετικό επίπεδο διμερούς συνεργασίας, ενόψει και της σημερινής έναρξης του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε «την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Συζητήθηκαν, ακόμη, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία.

Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε «τον Πρωθυπουργό για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.

Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Στο δείπνο εργασίας παρακάθησαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy