Εξηγήσεις για μη υποβολή κυπριακής υποψηφιότητας για Γ.Γ. του IMO ζητά ο Γ. Καρούσος

Εξηγήσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών και την Υφυπουργό Ναυτιλίας για τη μη υποβολή κυπριακής υποψηφιότητας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας ζητά με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο τέως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, θα μπορούσε να κατατεθεί κυπριακή υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO), ο οποίος αποτελεί οργανισμό του ΟΗΕ, κάτι που, όπως αναφέρει, ήθελε η ΕΕ και πολλοί άλλοι και έγινε μάλιστα και η σχετική προεργασία.

Πρόσθεσε πως χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία καθώς η Παρασκευή ήταν η τελευταία μέρα των υποψηφιοτήτων, σημειώνοντας ακόμη τα θετικά που θα μπορούσε να αποκομίσει η χώρα από την εκλογή Κυπρίου Γενικού Γραμματέα του IMO, σε μια περίοδο που υπάρχει εμπάργκο κατά της κυπριακής ναυτιλίας από την Τουρκία.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η Κύπρος θα υποβάλει υποψηφιότητα για το συμβούλιο του IMO και όχι για τη θέση του γενικού γραμματέα, κάτι το οποίο γίνεται ούτως ή άλλως διαχρονικά», αναφέρει ο κ. Καρούσος και κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών και την Υφυπουργό Ναυτιλίας να δώσουν εξηγήσεις για το ζήτημα.

«Ελπίζω να γνωρίζουν τι είναι ο IMO. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός οφείλει να εγγράψει το θέμα στη Βουλή και να ζητηθούν εξηγήσεις και απαντήσεις για μια σειρά ερωτημάτων», τονίζει σχετικά, προσθέτοντας πως τα ερωτήματα αφορούν το κατά πόσο η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τη θέση της αντίστοιχης ελληνικής, γιατί δεν ενοχλήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου από την ανακοίνωση της Ελλάδας για στήριξη Τουρκίας, ποιες ήταν οι ενέργειες της Υφυπουργού Ναυτιλίας που γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες και γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση.

«Ο Βασίλης Δημητριάδης θα ήταν ένας εξαίρετος γενικός γραμματέας του IMO. Η ευκαιρία χάθηκε όμως, αφέθηκε να καεί εσωτερικά, ίσως και εκδικητικά. Αντί να βλέπουμε το καλό της χώρας βλέπουμε αλλού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy