Ευρωβαρόμετρο: Χαμηλά τα επίπεδα στην κοινή γνώμη της Κύπρου για τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία

Ελλάδα και Βουλγαρία στην τελευταία θέση με 48%

Ελλάδα και Βουλγαρία στην τελευταία θέση με 48%

Παραμένει η στήριξη των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, καθώς το 74% των Ευρωπαίων εγκρίνει τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022.

Ελλάδα και Βουλγαρία στην τελευταία θέση με 48%Μεταξύ των κρατών μελών, ωστόσο, η στήριξη διαφοροποιείται, με την Κύπρο να βρίσκεται τέταρτη από το τέλος στη σχετική κατάταξη με 53%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία με 48%.

Τα υψηλότερα επίπεδα στήριξης καταγράφονται στη Σουηδία (97%), τη Φινλανδία (95%), την Ολλανδία (93%), την Πορτογαλία (92%) και τη Δανία (92%).

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες (73%) συμφωνούν με τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ, δηλαδή με τις κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και με την οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη προς την Ουκρανία. Η Κύπρος βρίσκεται τρίτη από το τέλος με 48%, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα (46%).

Σε ένα άλλο εύρημα, απαντώντας στην ερώτηση για το ποιες αξίες θα πρέπει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δημοκρατία (36%) βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (29%) και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (28%).

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες από την Κύπρο, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εστιάσει πρώτα στα ανθρώπινα δικαιώματα (44%).

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι νιώθουν ξεκάθαρα τον αντίκτυπο από τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Λόγω του πολέμου και των συνεπειών του, σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες της ΕΕ θεωρούν ότι η ζωή τους θα αλλάξει (65%), σημειώνοντας αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Απρίλιο και Μάιο του 2022.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες αντιλαμβάνονται την πραγματική αξία της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 72% των Ευρωπαίων να δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί ως κράτος μέλος της ΕΕ, ποσοστό που στην Κύπρο βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο (68%).

Την έρευνα για το φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2022 διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Kantar από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy