EUMED9: Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να συμβάλουν στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό ΦΑ

Κοινή βούληση για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Κοινή βούληση για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Τις δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Κύπρου και της Ελλάδας να συμβάλουν στην απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, τόνισαν από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύνοδο των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (EUMED9) που πραγματοποιήθηκε στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Κοινή βούληση για αντιμετώπιση των προκλήσεων«Προς επίτευξη του πιο πάνω στόχου, υπογράμμισα για άλλη μια φορά πως η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την Ένωση», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου.

Όπως είπε, η Κύπρος, αξιοποιώντας τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με την Αίγυπτομ το Ισραήλ, την Ελλάδα, επικεντρώνεται στη δημιουργία μίας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, προμηθεύοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με επαρκείς ποσότητες στο άμεσο μέλλον, ενώ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο.

Σημείωσε ακόμη ότι προς επιτυχή υλοποίηση του στόχου αυτού σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και η δημιουργία δικτύων διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την υλοποίηση σημαντικών έργων, όπως το EuroAsia και το EuroAfrica Interconnector.

Τη σημασία των ερευνών για υδρογονάνθρακες που διεξάγει η Ελλάδα, καθώς και των κοιτασμάτων που έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ανέδειξε από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων, νοτιοδυτικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και σε συνδυασμό με σημαντικά κοιτάσματα τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο μπορούμε να συμβάλλουμε, ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο πιο γρήγορα, ενδεχομένως, από ό,τι εκτιμούσαμε», ανέφερε.

Όπως τόνισε ο ίδιος, Ελλάδα και Κύπρος πρεσβεύουν την αντίληψη ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την Ευρώπη στην προσπάθειά της να διαφοροποιήσει την προμήθεια φυσικού αερίου.

Αντιμετώπιση προκλήσεων

Εξάλλου την κοινή βούληση των εννέα μεσογειακών χωρών μελών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν μαζί τις προκλήσεις, που προέκυψαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ιδιαίτερα την ενεργειακή κρίση που πλήττει την ΕΕ, εξέφρασαν χθες οι ηγέτες τους στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED9 που πραγματοποιήθηκε στο Αλικάντε της Ισπανίας στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οι ηγέτες εξέφρασαν, επίσης, ικανοποίηση για τη σύγκλιση απόψεων για την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Μετά τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε κοινές δηλώσεις με τους υπόλοιπους των ηγετών της EUMED9, αφού ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη, Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είπε πως η σημερινή Σύνοδος προσέφερε ακόμη μία ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και την ανάγκη κοινών συνισταμένων όσον αφορά την αντιμετώπιση μίας σειράς κρίσιμων ζητημάτων, όπως είναι η ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της Ευρώπης, η ανοικτή στρατηγική αυτονομία, αλλά και η ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή, όπως και η κλιματική αλλαγή.

Ενδεικτική της συναντίληψης που επεκράτησε κατά τη Σύνοδο αποτελεί η υιοθέτηση της Διακήρυξης του Αλικάντε, το περιεχόμενο της οποίας δίδει και το πολιτικό στίγμα των εννέα χωρών.

«Κοινή ήταν η διαπίστωση πως κανένα ανεξαιρέτως Κράτος από μόνο του δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει από μόνο του της μεγάλης αυτής πρόκλησης είτε της πανδημίας είτε ιδιαίτερα των προκλήσεων που προκαλεί ο πόλεμος και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Προς τούτο, είπε, οι ενέργειες μας πρέπει να επικεντρωθούν – αλλά και να αποσκοπούν – στην ενίσχυση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώνοντας παράλληλα τις ενεργειακές εξαρτήσεις της από αναξιόπιστες πηγές.

Σε σχέση με το πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε ως θετική την τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναντίλεκτα θα συμβάλει  στην όλη συζήτηση σε μια πιο ξεκάθαρη πλέον βάση.

Στόχος μας δεν είναι άλλος από την προσαρμογή των υφιστάμενων δημοσιονομικών κανόνων με στόχο τη διασφάλιση μιας ομαλής και ρεαλιστικής μείωσης του δημόσιου χρέους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων προς όφελος της ανάπτυξης των οικονομιών μας, αλλά και της στήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης τα επόμενα χρόνια.

Σε δηλώσεις προέβησαν, επίσης, ο Πρωθυπουργός της Ισπανιας, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, και οι Πρωθυπουργοί της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ο οποίος εκπροσώπησε στη Σύνοδο την Πρωθυπουργό της Ιταλίας κα Τζόρτζια Μελόνι. Όλοι αποχαιρέτισαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού αυτή ήταν η τελευταία σύνοδος στην οποία συμμετείχε υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανάμεσα σε άλλα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι είναι κοινή η βούληση να προχωρήσουν οι χώρες της EUMED9 «σε θέματα άμυνας και τεχνολογίας κυρίως στη Μεσόγειο που είναι χώρος που επιθυμούν να διατηρήσουν ασφαλή και κυρίαρχο με κοινές δράσεις, δεδομένου ότι υπάρχει αμφισβήτηση όλο και περισσότερο από μη φιλικές ναυτικές δυνάμεις», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος στη θάλασσα της Μεσογείου και στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε προσωπικά, όχι μόνο ως Ευρωπαίος, αλλά και ως Έλληνας Πρωθυπουργός, τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ευχαριστήσω όλους σας διότι σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου, στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε μια άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια.

Στις δηλώσεις του ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός, Αντόνιο Κοστα, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε «θέλω να εκφράσω τα πολύ φιλιά μου αισθήματα προς τον Νίκο Αναστασιάδη. Όλα αυτά τα χρόνια φτιάξαμε μια πολύ καλή φιλία. Οι δυο μας είμαστε οι συνδημιουργοί αυτής της ομάδας, η οποία θα συνεχίσει να εργάζεται».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κόστα του είπε «Νίκο, πραγματικά θα ήθελα να σε αγκαλιάσω με πνεύμα φιλίας για το ευρωπαϊκό σου πνεύμα, για τον πάντα εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίον ενεργείς για να ξεπερνιούνται κάποιες αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ πολιτικών οικογενειών στην Ευρώπη. Ποτέ δεν πρόβαλες περισσότερο τα δικά σας συμφέροντα σε σχέση με τα συμφέροντα της ΕΕ», και πρόσθεσε ότι όλοι κατανοούν ιδιαιτέρως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας  Αντρέι Πλένκοβιτς, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη φιλία που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, από πλευράς του ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη του είπε «σε ευχαστιστούμε πολύ για τη συμβολή σου στην Ευρώπη. Δούλεψα μαζί σου όταν ήμουν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τώρα εργάζομαι μαζί σου ως Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Σε ευχαριστώ για τη συμβολή σου προς όφελος της Ευρώπης».

Έκκληση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου

Στη διακήρυξή τους, οι EUMED9 τόνισαν, μεταξύ άλλων, πως στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων στα ενεργειακά συστήματα των κρατών μελών, αλλά και των επιπτώσεων στους Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις, «είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να διασφαλίσουμε τον συντονισμό της ΕΕ για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της αύξησης στις τιμές ενέργειας και να κτίσουμε μα ευρωπαϊκή ενεργειακή κυριαρχία, επιτυγχάνοντας την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται, «στηρίζουμε μέτρα μετριασμού του οικονομικού και κοινωνικού κόστους του τερματισμού παροχής του ρωσικού αερίου και συμφωνήσαμε στη σημασία της επίτευξης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στον ηλεκτρισμό, το αέριο, περιλαμβανομένης της κοινής αγοράς, αποθήκευσης και της ενίσχυσης των ενεργειακών διασυνδέσεων, προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε την διαφοροποίηση των προμηθευτών και των ενεργειακών πηγών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy