ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τεράστιο κοίτασμα Φυσικού Αερίου  στην ΑΟΖ Κύπρου-Μεγαλύτερο του Λεβιάθαν

Είναι σχεδόν ισότιμο του "Ζορ" της Αιγύπτου που είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα στην περιοχή

Είναι σχεδόν ισότιμο του "Ζορ" της Αιγύπτου που είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα στην περιοχή

 

Με άκρα μυστικότητα κρατείται αυτές τις μέρες μια τεράστια ανακάλυψη στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον εντοπισμό ενός τεράστιου κοιτάσματος Φυσικού Αερίου του οποίο πιστεύεται πως θα συνδράμει επαρκώς για την απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα αποφέρει στην Κυπριακή οικονομία τεράστια οφέλη αποσβένοντας όλα τα δάνεια  του κράτους.

Είναι σχεδόν ισότιμο του "Ζορ" της Αιγύπτου που είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα στην περιοχήΣύμφωνα με έγκυρη πηγή το νέο κοίτασμα σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες φαίνεται να έχει αποθέματα πέραν των 25 Tcf . και είναι ελάχιστα μικρότερο του «Ζορ» της Αιγύπτου. Aξίζει να σημειωθεί  ότι το  κοίτασμαΛεβιάθαν” ( αποθέματα 22 Tcf- τρισεκατομύρια κυβικά πόδια) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά το ”Ζορ” (30 Tcf) το οποίο ανακαλύφθηκε στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ το 2015 και μπήκε σε παραγωγή 2,5-3 χρόνια αργότερα δίνοντας ”το φιλί της ζωής” στην οικονομία και σταθερότητα της Αιγύπτου

 

Το νέο κοίτασμα γειτνιάζει  με το οικόπεδο 10 νοτιοδυτικά  της Κύπρου και είναι ουσιαστικά προέκταση του κοιτάσματος « Γλαύκος» .

Το νέο κοίτασμα  εκτιμάτε ότι   τα ακαθάριστα αποθέματα φυσικού αερίου είναι κατά μέσο όρο 25,9 τρισ. κυβικά πόδια. Η χαμηλότερη εκτίμηση είναι για 18,4 τρισ. κυβικά πόδια και η υψηλότερη για 28,1 τρισ. κυβικά πόδια.

 

Σύμφωνα με την  ίδια έγκυρη πηγή  το θέμα δεν συζητήθηκε στη διάρκεια της Τριμερούς Συνάντησης των ΥΠΕΞ Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ  που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λευκωσία, καθότι μόνο οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι  ενήμερες και ελάχιστοι γνωρίζουν για την νέα ανακάλυψη.

Οι τρεις ΥΠΕΞ     Κωνσταντίνος Κόμπος, Νίκος Δένδιας και ο   Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Eli Cohen περιορίστηκαν στα ενεργειακά θέματα και στο ρόλο που   οι τρεις χώρες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο την περιοχή.

Και αυτό προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα ώστε η Τουρκία να μην παρέμβει όπως τις προηγούμενες φορές και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς  γεωτρήσεων .

 

 

Όπως είναι γνωστό η  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου καλύπτει περισσότερα από 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και χωρίζεται σε 13 εξερευνητικά τετράγωνα εξερευνήσεις φυσικού αερίου

  • Οικόπεδο 1 βρίσκεται στα νότια ανοιχτά της Λεμεσού. Στο τεμάχιο αυτό πρόκειται να σημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για να ξεκινάνε σημαντικοί αγωγοί και καλώδια ενέργειας προς όλες τις κατευθύνεις: Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα για την τροφοδοσία της Ευρώπης με ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.
  • Το Οικόπεδο 3 βρίσκεται στα σύνορα με την ΑΟΖ του Λιβάνου. Η ιταλική κοινοπραξία ΕΝΙ έχει αναλάβει την έρευνα εντοπισμού αποθεμάτων υδρογονανθράκων στα κοιτάσματα «Οκτάπους»  και «Σουπιά». Τα κοιτάσματα αυτά βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς το βάθος της θάλασσας στο σημείο αυτό είναι σχετικά ρηχό και η απόσταση από την ξηρά μικρή. Όμως η απόδοση των κοιτασμάτων δεν έχει εξακριβωθεί, καθώς ακόμη δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες.  Οι εργασίες που ξεκίνησαν το 2018, παρενοχλήθηκαν από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Στην συνέχεια οι διπλωματικές συνενοήσεις της ιταλικής εταιρείας με την Τουρκία δεν καρποφόρησαν και οι έρευνες σταμάτησαν πριν καν ξεκινήσουν. Tο 2019 η Κύπρος επαναδιαπραγματεύτηκε το οικόπεδο, η ΕΝΙ παραμένει διαχειριστής με ποσοστό 50%, ενώ στην ΤΟΤΑL και KOGAS παραχωρήθηκαν ποσοστά 30% και 20% αντίστοιχα.
  • Το Οικόπεδο 6 βρίσκεται νοτιοδυτικά της Kύπρου. Στο τεμάχιο αυτό ανακαλύφθηκε το κοίτασμα φυσικού αερίου «Καλυψώ». Η απόθεση στο κοίτασμα αυτό εκτιμάται μεταξύ 6 – 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (trillion cubic feet).  Γεωτρήσεις που πραγματοποίησε η ιταλική ΕΝΙ επιβεβαίωσαν το μέγεθος του κοιτάσματος αλλά και την εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα αυτό.
  • Το Οικόπεδο 7 βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού και διαχειρίζεται από τις εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL, Έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων παρεμποδίστηκαν το 2018 από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και προσωρινά σταμάτησαν, ενώ δρομολογήθηκαν για το έτος 2022.
  • Το Οικόπεδο 9 βρίσκεται στα νότια της Λάρνακας και συνορεύει εν μέρει με την ΑΟΖ του Λιβάνου. Στο τεμάχιο βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου «Ονασαγόρας», το οποίο σύμφωνα με γεωτρήσεις βρέθηκε άγονο.  Τις έρευνες διευθύνει η κοινοπραξία ΕΝΙ και KONGAS που είναι και δικαιούχες εταιρείες για την διαχείριση του οικοπέδου.
  • Το Οικόπεδο 10 βρέθηκαν τα κοιτάσματα «Δελφύνη» και «Γλαύκος». Βρίσκεται στα ανοικτά της νότιας ακτής της και στη θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας. Ενώ στο κοίτασμα Δελφύνη προσωρινά δεν εντοπίστηκε αποθεματικό , το Γλαύκος έχει επιβεβαιωμένα μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (trillion cubic feet). Το κοίτασμα αυτό, που αναμένεται να αποδίδει στο Κυπριακό κράτος κέρδη 500 – 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως,  από την αρχή αξιολογήθηκε ως «η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως», καθώς και καλή βάση για δημιουργία σταθμού LNG .Η κοινοπραξία των εταιρειών Exxon Mobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream OPC ανέλαβαν από κοινού τις γεωτρήσεις , οι οποίες δρομολογήθηκαν από τέλη Νοεμβρίου 2021 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2022.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy